Buitenland
WNL

VVD-Europarlementariër wil straat vernoemen naar Nederlandse saboteur van Iraans atoomprogramma

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Europarlementariër wil straat vernoemen naar Nederlandse saboteur van Iraans atoomprogramma

VVD-Europarlementariër Bart Groothuis is trots dat de Nederlandse Erik van Sabben een sleutelrol heeft vervuld in het saboteren van het Iraanse atoomprogramma. "Als ik gemeenteraadslid in Vlissingen was, dan zou ik hebben gezegd: ik noem een plantsoen of een grote straat naar hem. Hij is toch iemand die de wereldvrede een daad heeft bewezen", zegt hij in Sven op 1.

Bart Groothuis (Europarlementariër) over onthulling rol Nederlander bij platleggen Iraans atoomprogramma: 'Iets van opheldering nodig' (8 januari 2024) - Sven op 1

Uit grootschalig onderzoek van de Volkskrant, blijkt dat Van Sabben een sleutelpositie innam om een virus te installeren in het Iraanse atoomprogramma. Volgens de geheime diensten zou Van Sabben hiermee hebben voorkomen dat Iran een mogelijke atoombom kon ontwikkelen. "Zij breken elk internationaal rechtelijk verbod om een wapen te ontwikkelen. Dat wordt een atoomwapen en dat kan het einde van de wereld betekenen", zegt Groothuis. "Ik denk dat het gerechtvaardigd is om daar iets tegen te doen. Dat is een wezenlijk verschil met alles wat de Iraniërs, Chinezen en Russen met ons uithalen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Groothuis denkt dat het belangrijk is om te ageren tegen een wreed regime zoals dat in Iran. "Die is echt uit op de vernietiging van Israël, chaos in het Midden-Oosten en veroorzaakt overal ellende. Dat die een atoombom krijgen vind ik ondenkbaar. Wij moeten er alles aan doen om dat te stoppen."

Opheldering nodig van minister

De Tweede Kamer heeft inmiddels aan de demissionair minister om opheldering gevraagd. De Europarlementariër denkt zelf dat er geen sprake is van een oorlogsmisdaad. "Het punt van al dit soort operaties is dat het altijd net onder de drempel blijft om het te beantwoorden met militair geweld. Dat is ook het probleem. Hetzelfde geld voor economische desinformatie of verkiezingen beïnvloeden. Het zijn allemaal hybride operaties en het lokt net niet voldoende reactie uit."

Toename cyberaanvallen

De toename van cyberaanvallen van landen als Rusland, China en Iran lopen volgens Groothuis de spuigaten uit. "Het is wat ze zeggen death by a thousand cuts, het is te weinig voor ons om op te reageren, maar uiteindelijk is het steeds een strategisch effect."

Groothuis wil een cybersecurityworkshop organiseren voor alle gevluchte Iraniërs in Europa. "Ik wilde veel betere tools geven om zich te weren dat hun telefoons niet gehackt worden. Dat is vaak het eerste moment dat Iran intimidatie gaat toepassen in Europa", zegt hij.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie