Politiek
NOS

Wat valt er nog te winnen voor Nikki Haley tijdens Super Tuesday?

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat valt er nog te winnen voor Nikki Haley tijdens Super Tuesday?

Het is Super Tuesday in de Verenigde Staten. Vandaag zijn in zestien staten voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen van later dit jaar (in november). Een belangrijke dag, want er zijn vandaag veel gedelegeerden te winnen. Vooral bij de Republikeinen zal moeten blijken of de uitdager van Donald Trump, Nikki Haley, de strijd kan volhouden. Amerika-correspondent Marieke de Vries is in Texas, in Brownsville aan de grens met Mexico. Ze vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Super Tuesday in Amerikaanse voorverkiezingen

Een belangrijk thema in de verkiezingen is migratie. Zowel Biden, als Trump en Haley waren dan ook veelvuldig te zien in het grensgebied met Mexico.

Handdoek in de ring

"Trump ging naar Eagle Pass, vorig jaar staken hier duizenden migranten de grens over totdat de Republikeinse gouverneur ingreep. Zijn boodschap was duidelijk, dit was het falen van president Biden", aldus De Vries. Biden zelf ging juist naar Brownsville, om te laten zien dat er ook een humanere manier is om mensen op te vangen.

In zestien staten mag er vandaag worden gestemd. De Vries onderstreept dat elke staat zijn eigen problemen heeft. Bijna te veel om alles te noemen, wel kan er na vandaag duidelijk iets worden gezegd over de populariteit van Trump en Biden binnen de eigen partij. Bij de Republikeinen is het vooral kijken of Haley na vandaag nog doorgaat, of de handdoek dan toch in de ring gooit. "Trump staat voor in alle staten, maar het is wel interessant om te kijken hoeveel stemmen Haley krijgt", aldus De Vries. "Krijgt Haley alsnog 30 of 40 procent van de stemmen, dan zegt dat wel iets over zijn populariteit binnen de Republikeinse Partij."

"Bij Biden gaan we vooral kijken hoe hij het doet bij staten met veel moslims. De steun voor hem brokkelt bij hen af, vanwege zijn onvoorwaardelijke steun aan Israël", aldus De Vries. Er wordt namelijk opgeroepen om niet op Biden te stemmen.

Nominatie

Ook als het gaat om het aantal gedelegeerden is vandaag erg belangrijk. Namelijk een derde van al die gedelegeerden worden vandaag verdeeld. Deze zijn nodig om uiteindelijk de Republikeinse of Democratische nominatie binnen te slepen. "En als Trump alle staten wint, dan komt hij daar al erg in dichtbij in de buurt", zegt De Vries. De enige kans voor Haley lijkt nog te zijn dat Trump meerdere rechtszaken tegen hem heeft lopen. Het kan dan ook goed zijn dat ze toch doorgaat tot de partijconventie, om daar dan eventueel als optie twee toch de Republikeinse kandidaat te worden.

Super Tuesday

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie