Politiek
WNL

Hans Spekman (PvdA) wil Moorman of Putters als leider van GroenLinks/PvdA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Spekman (PvdA) wil Moorman of Putters als leider van GroenLinks/PvdA

Als de PvdA en GroenLinks (GL) fuseren in de Tweede Kamer bij de volgende verkiezingen, stemt voormalig PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman op Marjolein Moorman of Kim Putters als lijsttrekker. Dat vertelt hij bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Leden van PvdA en GL stemmen vandaag over de vraag of de linkse partijen zich moeten samenvoegen in de Tweede Kamer. Vooralsnog lijkt de meerderheid voorstander te zijn. In dat geval moet er ook een nieuwe lijsttrekker komen. Wie moet deze taak op zich nemen? "Marjolein Moorman zou dat uitstekend kunnen. Of Kim Putters, daar heb ik altijd een zwak voor gehad", zegt Spekman.

'Vrees dat alles bedacht is'

Spekman twijfel echter of er überhaupt een lijsttrekkersstrijd komt. "Ik vrees dat het allemaal is bedacht hoe het gaat."

Zelf is Spekman overigens geen voorstander van een fusie. "Ik zou het heel erg vinden als rood steeds meer groen wordt, in plaats van andersom." Dus GL-leider Jesse Klaver die de scepter zwaait namens de fusiepartij, dat heeft de PvdA-prominent liever niet. "Het liefst heb ik dat alle leden kiezen. Dat zie ik niet gebeuren, dat leden van GroenLinks en PvdA een gemeenschappelijke lijsttrekker kiezen."

Samenwerking GroenLinks PvdA

Spekman verwacht dat er genoeg voorstanders zijn voor de fusie. "Ik hoop dat er dan wel plek blijft op de lijst voor mensen die honderd procent rood zijn en mensen die honderd procent groen zijn."

Daar bedoelt Spekman mee dat bestaanszekerheid hoog op de agenda moet blijven staan. "Ik hoop dat de lijst en lijstrekker geen mix worden van allemaal roodgroene types, maar dat je wel de veelzijdigheid hebt. Dan heb je honderd procent rooie en honderd procent groen bij de volksvertegenwoordigers."

Hans Spekman (voormalig partijvoorzitter PvdA) over de toekomst van PvdA en GroenLinks (17 juli 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie