Politiek
WNL

Oud-D66-leider Pechtold steunt Jetten in kandidaatstelling voor lijsttrekker

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-D66-leider Pechtold steunt Jetten in kandidaatstelling voor lijsttrekker

In Rob Jetten ziet oud-D66-leider Alexander Pechtold een goede opvolger van Sigrid Kaag, de huidige lijsttrekker die deze week heeft aangekondigd uit de politiek te stappen. "Hij heeft een goede kennis van zaken, een stabiele persoonlijkheid en charisma", aldus Pechtold bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Voor de oud-D66-leider kwam het vertrek van de huidige partijleider Sigrid Kaag, niet als een verrassing. "Haar enthousiasme werd steeds minder. En als je dan zo onder vuur ligt dan kan ik me voorstellen dat je op een gegeven moment denkt: waar doe ik het nog voor?"

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vertrouwen

Volgens Pechtold moet een lijsttrekker vertrouwen geven aan de achterban. "Je moet mensen kunnen aanspreken en vertrouwen uitspreken. Dat is de taak van een politicus. Je bent een volksvertegenwoordiger en je staat voor je achterban." Een ander belangrijk element is 'luchtigheid' en 'humor'. Ook daar voldoet Jetten aan volgens de oud-leider van D66.

In de wandelgangen werd ook Jan Paternotte regelmatig genoemd als de opvolger van Kaag. Maar die heeft bedankt ook vanwege zijn gezinssituatie.

Onbeschreven bladeren

Vooruitkijkend op de verkiezingen in november hoopt Pechtold dat er een "nieuwe generatie, onbeschreven bladeren opstaat." Pechtold vervolgt: "Ik voel een soort kans zoals in de jaren 90 na zoveel jaar Lubbers. Er moeten daarbij ook minder leuke boodschappen gezegd worden, inspireer mij." Volgens de oud-D66-leider moet er ook minder worden teruggekeken op fouten uit het verleden. Ook dat zal volgens hem 'nieuw elan' brengen.

Oud-D66-leider Pechtold steunt Jetten in kandidaatstelling voor lijsttrekker (14 juli 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie