Politiek

Oud BuZa-minister Rosenthal: terugkeer Kaag op Buitenlandse Zaken ligt niet voor de hand

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud BuZa-minister Rosenthal: terugkeer Kaag op Buitenlandse Zaken ligt niet voor de hand

Een terugkeer van D66-partijleider Sigrid Kaag op het ministerie van Buitenlandse Zaken ligt volgens VVD-coryfee Uri Rosenthal 'niet direct voor de hand'. Dat zei hij vanochtend in Sven op 1. Rosenthal, die zelf van 2010 tot 2012 het pluche bekleedde op Buitenlandse Zaken, denkt dat er verschillende vragen zouden rijzen op het moment van haar aantreden. "Misschien kun je die beter uit de weg gaan."

Over een mogelijk ander plekje op het bordes voor Kaag is Rosenthal een stuk minder sceptisch. "Ik denk dat ze op andere posten ook heel goed aan haar trekken zou kunnen komen", aldus de voormalig minister. Hij doet deze uitspraken op het moment dat het eindelijk gerechtvaardigd is om over de poppetjes op het bordes te praten. De formerende partijen hebben namelijk een akkoord bereikt, dat vandaag wordt beoordeeld door de verschillende fracties.

CDA-partijleider Wopke Hoekstra merkte gisteren voor de camera’s op dat de onderhandelingen af en toe 'iets weg hadden van een tangverlossing'. Volgens Rosenthal hoeft dat helemaal geen negatieve gevolgen te hebben. "Als de tangverlossing eenmaal klaar is, hebben we hopelijk ook een gezonde baby." Hij hoopt dat die baby enigszins zuinig zal worden, ondanks het feit dat de formatieplannen anders dan andere jaren nog niet zijn doorgerekend door het Centraal Planbureau. "Ik vertrouw dat er op de centen wordt gepast."

'Kwestie van geven en nemen in formatie'

Het akkoord moet dus nog worden gepresenteerd, maar het lijkt al wel duidelijk dat het leenstelsel voor studenten op termijn zal worden afgeschaft. Het is een beleidsverandering waar de VVD van Uri Rosenthal geenszins voorstander van was. "Maar in een formatie is het een kwestie van geven en nemen", legt de prominent uit. "De andere drie onderhandelingspartijen waren wel voor het afschaffen van het leenstelsel. Al hoop ik dat men afziet van studenten met terugwerkende kracht terugbetalen", betoogt Rosenthal. "Dat zou wel heel erg veel gevraagd zijn."

Het is nog onduidelijk wie er op het bordes komt te staan, maar Rosenthal heeft wel alvast een tip voor toekomstige bewindslieden. "Je hebt een bepaalde onverstoorbaarheid voor alles wat op je weg komt nodig en een geloof in het feit dat je de publieke zaak dient."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie