Politiek
AVROTROS

D66, Volt en PvdA willen subsidie voor hackers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66, Volt en PvdA willen subsidie voor hackers

De overheid moet ethische hackerscollectieven structureel subsidiëren. Dat vinden D66, Volt en de PvdA. Volgens de partijen vervullen ethische hackers een cruciale rol voor vitale organisaties, overheid en bedrijven. "Ze zijn het Rode Kruis van ons internet."

Ethische hackers zijn hackers die lekken in de beveiligingssystemen van overheden en andere organisaties in hun digitale domein opsporen. "Veel van hen doen dat op vrijwillige basis, naast hun normale werk", vertelt Barbara Kathmann van de PvdA in het NPO Radio 1-programma dr. Kelder en Co. Samen met Marieke Koekkoek van Volt en Lisa van Ginneken van D66 diende zij een motie in.

Waar moeten die subsidies dan voor dienen? "Om de notaris te betalen, de servers, trainingen te geven." Volgens Kathmann hoeft dat geen tientallen miljoenen te kosten. "Er hoeft echt niet een hele structuur opgezet te worden. Het gaat gewoon om het ondersteunen van een stichting die iets goeds doet voor de samenleving, zoals we die in de offline wereld ook kennen. Je moet meer denken aan een paar ton."

Ster advertentie
Ster advertentie