Politiek
BNNVARA

D66-Kamerlid Van Ginneken: 'We moeten het licht blijven schijnen op Hongarije'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66-Kamerlid Van Ginneken: 'We moeten het licht blijven schijnen op Hongarije'

Terwijl Orbán de Nederlandse kritiek op de Hongaarse anti-homowet ‘koloniaal’ noemt, ging D66-kamerlid, Lisa van Ginneken, dit weekend op protestwerkbezoek naar Hongarije. Ze sprak daar met verschillende organisaties en mensen die door de anti-lhbti-wetten in Hongarije geraakt worden. Van Ginneken zit bij Patrick Lodiers in De Nieuws BV aan tafel en vertelt over wat zij dit weekend in Hongarije heeft meegemaakt.

Van Ginneken legt uit dat niet alleen de recente wet die informatie en voorlichting over lhbti-onderwerp verbiedt het probleem is. “Het is een wet in een lange reeks grondwetswijzigingen en andere wetten waardoor de positie van lhbti’ers in Hongarije steeds kleiner is geworden”, vertelt Van Ginneken.

Bang maken

Daarbij noemt Van Ginneken een aantal wetten die het de lhbti’ers lastig maakt: “Adoptie is bijvoorbeeld voor lhbti’ers per saldo onmogelijk gemaakt. Er is in de grondwet vastgelegd dat een gezin er volgens traditionele vormen uit moet zien, dus een man en een vrouw samen.” Deze zaken zijn allemaal al doorgevoerd voor de wet waar op dit moment veel om te doen is: er mag op scholen niet meer gesproken worden over lhbti-vraagstukken.

Van Ginneken: “De tactiek van de Orbán-regering is om propaganda te bedrijven en dat roept best wel veel weerstand op in de samenleving. Je merkt ook als je daar op straat loopt, dat best wel veel mensen bang gemaakt zijn voor lhbti’ers.” Ook Van Ginneken heeft afgelopen weekend tijdens haar werkbezoek dreiging gevoeld. Zij droeg speldjes op haar jas met een regenboog en eentje van de transgendervlag. “Ik liep over straat en iemand zag die speldjes en hij kwam heel vijandig naar mij toe lopen.”

Grimmige sfeer

Ook bij een talkshow waar Van Ginneken aanwezig was om in gesprek te gaan met lokale politici en lhbti-activisten, werd ze aangesproken. Van Ginneken legt uit: “Tijdens het vragenrondje nam iemand het woord. Die trok fel van leer, beledigde ons allemaal, beschuldigde ons van indoctrinatie en propaganda.” Ze voegt toe: “Hij zei ik ben homofoob en ik ben er ontzettend trots op”. Van Ginneken beschrijft een grimmig sfeer: “De man liet zich de mond ook niet snoeren.”

Van Ginneken: “Ik realiseerde me: ik ben hier nu te gast. Ik vlieg morgen weer terug naar relatief veilig Nederland maar de lhbti’ers leven elke dag daar in die sfeer.” Volgens Van Ginneken speelt Orbán een vies spelletje: “Orbán misbruikt nu de lhbti-community om zijn verkiezingskansen volgend voorjaar te vergroten. Dus hij hitst de samenleving op tegen de lhbti’ers. Waardoor hij vervolgens daadkrachtig kan overkomen als degene die deze groep flink aanpakt.”

Licht schijnen op Hongarije

De lhbti-gemeenschap in Hongarije wil heel graag dat wij hier in West-Europa doorpakken vertelt Van Ginneken. “Wij moeten niet wegkijken. We hebben toch een beetje zitten slapen toen de grondwet gewijzigd werd vorig jaar en toen adoptie onmogelijk werd gemaakt een half jaar daarvoor. We moeten het licht blijven schijnen op Hongarije.”

De geldstromen van de EU naar Hongarije moeten dan ook gestopt worden, vindt Van Ginneken. “Nu komt het terecht in propagandacampagnes van regering Orbán. Die zijn vermomd als sociale projecten, maar die sociale projecten propageren heel erg die sociale familiewaarden. Waarvan ik net al zei dat die ook in de grondwet verankerd zijn.” De conservatieve lijn van Orbán wordt op die manier met Europees geld gesteund.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie