Politiek
EO

Joris Luyendijk vond campagne dramatisch: 'Totaal geen aandacht voor Oekraïne'

  1. Nieuwschevron right
  2. Joris Luyendijk vond campagne dramatisch: 'Totaal geen aandacht voor Oekraïne'

Joris Luyendijk heeft zich enorm geërgerd aan de verkiezingscampagne, zo vertelde hij voorafgaand aan de verkiezingen in De Ongelooflijke Podcast. "We zijn in oorlog met Rusland, word nou eens een keer wakker! Maar in onze verkiezingscampagne worden mensen wéér in slaap gesust."

#168 - Joris Luyendijk kijkt als ex-correspondent naar Israël-Hamas en de verkiezingen in 'kinderboerderij Nederland' - De Ongelooflijke Podcast

Luyendijk vindt dat het buitenland veel te weinig aandacht krijgt. Hij spreekt gekscherend van 'kinderboerderij De Lage Landen'. De schrijver verwijst naar een interview in NRC met AIVD-topman Robert Spronk, die waarschuwt voor de invloed van Rusland. "Mensen moeten beseffen dat als de Russen in Oekraïne winnen, ze een land erbij hebben met 40 miljoen inwoners, waanzinnig veel graan en waanzinnige hulpbronnen. Dat gaan ze gebruiken om nog een land aan te vallen."

De schrijver verwijt ook de media dat er weinig aandacht is voor het buitenland. "De wereld wordt gepresenteerd als 'dit is het buitenland, dat gaat niet over ons'. De publieke omroep moet aansluiten bij de belevingswereld van de kijker, maar die belevingswereld geven ze zelf ook voor een deel vorm. Daar moeten ze verantwoordelijkheid voor nemen."

De verkiezingsdebatten vindt hij het allerergst: "Tsjonge wat is dat slecht, het is echt niet te geloven. Je gaat een leider selecteren op een skill die nauwelijks van belang is voor het besturen van een land."

Israël en Gaza

De reden dat Luyendijk was uitgenodigd bij De Ongelooflijke Podcast was de situatie in Israël en Gaza. Rond de eeuwwisseling was hij correspondent in het Midden-Oosten, waaronder in Oost-Jeruzalem. Hij is somber: "Ik ken niemand die er verstand van heeft die optimistisch is."

De strijdende partijen, de rechtse Israëlische overheid onder Netanyahu en Hamas, hebben volgens Luyendijk totaal geen intentie om vrede te sluiten. "Netanyahu en Hamas horen in hetzelfde kamp. Ze zeggen allebei: coëxistentie is niet mogelijk. Je ziet ook dat als er initiatief is voor vrede, dat Hamas een waanzinnige grote aanslag pleegt. Als die niet komt, zorgt rechts Israël er wel voor door Rabin dood te schieten of een Hamasleider te vermoorden. Er zijn steeds interventies om een tweestatenoplossing onmogelijk te maken."

Luyendijk ziet het conflict anders: "Het is eigenlijk een strijd tussen enerzijds Israëli’s en Palestijnen die zeggen 'het kan niet anders dan dat we het samen doen' en anderzijds Israëli’s en Palestijnen die zeggen 'de ander moet kapot'." Hij ergert zich aan het feit dat veel mensen vinden dat je, ook in Nederland, een kant moet kiezen. Hij noemt het 'burgeroorloglogica'. "Het is juist ontzettend goed als veel mensen zeggen: ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurt, ik zie hoe mensen daar lijden, maar ik weiger mee te gaan in de strijd."

Ster advertentie
Ster advertentie