Politiek
KRO-NCRV

Radiostilte rond de formatie: 'Waar blijft die transparantie?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Radiostilte rond de formatie: 'Waar blijft die transparantie?'

Informateur Ronald Plassterk heeft de Tweede Kamer een debat beloofd over de formatie en wel op 16 februari. Tot die tijd zal de radiostilte die rond het proces is afgekondigd nog wel aanblijven. Politiek commentator Kees Boonman vindt dat maar een rare zaak. "Wat is dat, die nieuwe bestuurscultuur? Waar blijft die transparantie?", vraagt hij zich af in het Mediaforum van Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Twee opties

Door die radiostilte vindt Boonman het ook lastig om te zeggen wat er uit het komende debat gaat komen. Hij heeft twee opties in zijn hoofd. "De eerste is dat partijen nu al niet de schuld willen krijgen dat ze ermee op willen houden", stelt Boonman. "Ze houden zich aan elkaar vast. Dat is ook een band." Boonman sluit echter ook niet uit dat de formerende partijen ons gaan "verrassen" en toch met iets komen.

'Hongerige wolven'

Wel ergert de politiek commentator zich aan de opgelegde radiostilte waar de partijen PVV, VVD, NSC en BBB zich braaf aan houden. "Wij als pers staan als hongerige wolven bij een deur, hopend dat er een afgekloven stukje over het hek wordt gegooid." Volgens Boonman is er daarmee niks veranderd ten opzichte van al die vorige formaties. "Het is ongelofelijk ouderwets waar we naar kijken", stelt Boonman. "Nieuwe bestuurscultuur, wat is dat? Waar is die transparantie? Het is hetzelfde als vroeger."

'Soap'

EO-presentator Kefah Allush is laatste jaren steeds minder van het "Haagse circus" gaan volgen. "Ik merk dat ik steeds minder behoefte heb aan die soap", aldus Allush "Maar als je het hebt over transparantie: als je in een coalitieland leeft, kun je niet altijd transparant zijn. Je moet afspraken met elkaar maken. En daar komen de nieuwe partijen aan tafel nu ook achter."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie