Politiek
WNL

Bestuursvoorzitter UWV roept op: 'Politiek moet niet alles uittekenen'

foto: WNL / NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Bestuursvoorzitter UWV roept op: 'Politiek moet niet alles uittekenen'

Bestuursvoorzitter van het UWV Maarten Camps vindt dat de overheid de wet- en regelgeving moet versimpelen. Hij doet die oproep ook specifiek aan de formerende partijen in Den Haag, met de nadruk om niet specifiek alles uit te tekenen. "De complexiteit van de uitvoering is altijd veel groter dan je dat je formatietafel kan bedenken", zegt hij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Camps merkt op dat de huidige wet- en regelgeving zorgen voor problemen. "Uiteindelijk hebben wij te maken met wetten die het kader vormen voor de dingen die we doen. Voor de rechten die we aan de mensen kunnen toekennen. Wij willen dat die wetgeving veel eenvoudiger wordt, met veel meer ruimte voor ons als uitvoeringsorganisatie en publieke dienstverlener."

'Teken niet alles uit'

Er moet meer aandacht komen voor wat de mensen zelf nodig hebben, vindt Camps. "De eerste vraag moet zijn: wat heeft iemand nodig om verder te kunnen met z'n werk en welk inkomen heeft iemand nodig? Dat is het belangrijkste wat we nodig hebben. En we hebben tempo nodig. Daar waar knelpunten zijn die snel kunnen worden opgelost, dat die ook worden opgelost."

Camps roept de formerende partijen op om niet alles precies uit te tekenen hoe iets eruit moet zien. "Het is belangrijk dat de politiek, in dit geval de formerende partijen, aangeven wát ze willen bereiken. En laat ons dan samen met de betrokken ministeries bepalen hoe dat dan het beste gedaan kan worden", vertelt hij. Camps waarschuwt dat "de complexiteit van de uitvoering altijd veel groter is dan je aan die formatietafel kan bedenken".

Mensen weten niet waar ze recht op hebben

Het is een geluid dat het UWV al langer laat horen. Nu lijkt het er volgens Camps op dat er eindelijk iets begint te veranderen, maar de stappen die worden gezet zijn nog niet genoeg. "We zien het afgelopen jaar dat er al aan de algemene wet bestuursrecht wordt gesleuteld. Daar komt een nieuwe invulling van die wet die al wat meer ruimte gaat bieden. Maar het moet uiteindelijk niet alleen in die algemene wet komen, maar ook in de WW, de WIA en al die afzonderlijke wetten", zegt hij.

Op dit moment hebben ruim 1,2 miljoen mensen op de een of andere manier te maken met het UWV en nog eens zo'n 300.000 mensen via de gemeente in de bijstand. Veel mensen hebben zelf geen idee dat ze recht hebben op bepaalde regelingen, vertelt Camps. "Mensen die wel recht hebben maar dat niet weten, proberen wij te benaderen. Dat verschilt per regeling, maar kan over duizenden tot tienduizenden mensen gaan."

Een voorbeeld van zo'n situatie is een aanvulling op je WW-uitkering wanneer je onder het sociaal minimum dreigt te komen. "Veel mensen vragen dat niet aan omdat ze het niet weten, maar ook omdat ze bang zijn van het woord toeslag. Dan denken ze dat als ze het krijgen, het misschien ook weer moeten terugbetalen", vertelt Camps. "Wij mochten tot voor kort die mensen niet actief benaderen om te zeggen dat ze recht hebben op deze toeslag. Dat kunnen we nu wel doen."

Maarten Camps (Voorzitter RvB UWV): 'De wetgeving moet eenvoudiger' (29 december 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie