Binnenland
KRO-NCRV

UWV meldt forse toename in aanvragen tewerkstellingsvergunningen voor asielzoekers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. UWV meldt forse toename in aanvragen tewerkstellingsvergunningen voor asielzoekers

De uitspraak van de Raad van State dat asielzoekers meer dan 24 weken per jaar betaald mogen werken heeft ertoe geleid dat er een forse toename is geweest in het aantal asielzoekers waarvoor een tewerkstellingsvergunning wordt aangevraagd, meldt het UWV bij Spraakmakers.

Toename

Het aantal aanvragen was tot september 1200 en sinds de uitspraak eind november is dat aantal gestegen naar 1900, een toename van zo’n 60%. "Dat heeft met name te maken met de aandacht die er is geweest in de media voor de rechtszaken", zegt Rob Witjes van het UWV. "Het primaire doel is natuurlijk dat werk de asielzoeker helpt om zijn welzijn te verhogen."

Arbeidsmarkt

"Het is niet de bedoeling om hiermee ook de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen", gaat Witjes van het UWV verder. Uit de tewerkstellingsvergunningen blijkt dat asielzoekers vooral werkzaam zijn in "laagdrempelig werk" bij routinematige banen met weinig complexiteit. "Ook op dat niveau zijn er tekorten in Nederland. Je ziet niet dat zij meer complexe banen invullen, zoals in de ICT, zorg of kinderopvang."

Investering

Dat asielzoekers meer werken is ook een investering in de Nederlandse taal, zegt Witjes van UWV. "Ook hoe zij de normen en de waarden en de Nederlandse werkcultuur eigen kunnen maken." Daarnaast pleit Witjes voor een officiële ondersteuningsstructuur, waarbij taaltrainingen en werkervaring centraal staan.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie