Politiek
WNL

Kritiek oud-LPF-staatssecretaris op plan Wilders om EU uit te hollen: 'Volstrekt mee oneens'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek oud-LPF-staatssecretaris op plan Wilders om EU uit te hollen: 'Volstrekt mee oneens'

Oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck vindt het onbegrijpelijk dat de PVV pleit voor het uithollen van de Europese Unie. "Ik ben het er volstrekt mee oneens", zegt de voormalig LPF-bewindsman in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De PVV wil zich in het Europees Parlement hard maken om "Nederland weer op 1" te zetten, maar zwijgt in haar verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen over het verlaten van de EU. In het vorige EU-programma uit 2019 werd nog wel gepleit voor een zogeheten Nexit. "We zullen keihard werken om de Unie van binnenuit te veranderen", schrijft de PVV nu.

In het programma, dat zeven pagina's telt, pleit de partij van Geert Wilders voor "samenwerking met gelijkgestemden" en een einde aan "eurofiele dromen". Ook wil de PVV Europese regels aanpassen, zodat lidstaten zelf meer kunnen bepalen hoeveel migranten ze opnemen.

"Ik vind helemaal niet dat je Europa van binnenuit moet uithollen", reageert voormalig bewindsman Van Eijck, kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). "Ik denk dat wij in Europa een heel waardevolle partner hebben. We moeten misschien beter letten op de buitengrenzen, maar wat wij intern moeten doen lijkt mij helder."

Hij pleit voor "volstrekte samenwerking" binnen de Europese Unie. "En zeker op het gebied van waar ik voor sta, de elektronica."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

Niet de nieuwe premier

De naam van Van Eijck wordt genoemd als kandidaat om bewindspersoon te worden in een nieuw kabinet. Hij wordt zelfs in één adem genoemd met het Torentje. Maar met zijn opvatting over de Europese Unie, die haaks staat op die van de PVV, de grootste partij van het land en aan de onderhandelingstafel, lijkt het een kansloos verhaal.

Voor Van Eijck is dat geen probleem. "Het is buitengewoon vriendelijk dat mensen mij iedere keer noemen, maar ik heb het erg naar mijn zin bij de Sociaal-Economische Raad en bij de Stichting OPEN. Ik wil dat werk continueren en dat gaat ook steeds beter." Hij wordt dus niet de nieuwe premier, benadrukt hij. "Zeker niet."

Belastingdienst

De voormalig staatssecretaris van Financiën (2002-2003) wil dat een nieuw kabinet "massaal inzet" op de Belastingdienst. Maar, zegt hij: "Ik heb goed nieuws. Als het gaat om de wijze waarop de Belastingdienst functioneert, dan gaat dat de goede kant op. Ik denk dat het veel beter gaat dat we nu denken."

Hij gaat verder: "Ik begrijp heel goed dat de Belastingdienst na het dal waar ze doorheen zijn gegaan, aan het herstellen is en dat je niet te veel moet verlangen. Maar we hebben een periode gehad waarin de directeur-generaal tegen alles zei 'Nee, we kunnen het niet aan'."

Dat is niet meer het geval, denkt Van Eijck. Toch is er ruimte voor verbetering. "Het nieuwe kabinet moet maar massaal inzetten op het weer goed functionerend krijgen van de Belastingdienst. Waar een wil is, is een weg. Overigens moet men ook eens met een schuin oog naar de fiscale wet- en regelgeving. Ook daar is veel te verbeteren."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie