Politiek
KRO-NCRV

CDA-chroniqueur: mogelijk nieuwe partij Pieter Omtzigt kan ook nul zetels halen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-chroniqueur: mogelijk nieuwe partij Pieter Omtzigt kan ook nul zetels halen

Precies een week geleden lekte de explosieve notitie van Pieter Omtzigt uit die hij naar de Commissie-Spies had gestuurd. Juist deze commissie moet intern kijken naar wat er nou eigenlijk mis ging na opnieuw desastreus verlopen verkiezingen voor het CDA. PG Kroeger, chroniqueur van deze partij, was lid van de eerdere Commissie-Frissen die de campagne van 2010 evalueerde. "Omtzigt heeft met zijn kritiek op een aantal punten heel erg gelijk, bijvoorbeeld over de intellectuele armoede bij het CDA", zegt hij bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

“De politiek is een rotwereld als jij kijkt hoe mensen met elkaar omgaan”, zegt PG Kroeger, historicus en voormalig fractiemedewerker en politiek assistent van het CDA. Hij kijkt terug op uitermate roerige weken bij zijn partij die krantenkoppen domineerden, zoals het opzeggen van het partijlidmaatschap door Omtzigt en boze leden die een petitie starten voor een ledencongres.

Daar bovenop kwam nog de gelekte uitspraak van partijleider Hoekstra die tijdens een online meeting vertelt dat Omtzigt medische hulp zou zoeken. “Dit hoort bij de politieke cultuur van het Haagse wereldje en van de media eromheen dat men niet heel vriendelijk over elkaar is”, aldus Kroeger.

Omtzigt

PG Kroeger was ooit de mentor van Pieter Omtzigt toen hij in 2003 als 'jonkie' begon in de Tweede Kamer. Ze hebben altijd goed contact gehouden, tot de start van de formatie-gesprekken onder leiding van Mariëtte Hamer.

De laatste tijd spreekt de historicus en schrijver van het boek Tand des Tijds Omtzigt niet meer. “Ik laat hem met rust”, zegt hij over het Tweede Kamerlid en de nummer twee van het CDA die nu overspannen thuis zit. Of Omtzigt terugkomt bij de partij zoals sommige hoge CDA-leden beweren, daar is Kroeger niet zeker van. “Als het voor zijn gezondheid beter is dat hij iets anders gaat doen, moet hij dat zeker doen.”

Op dit moment zou Omtzigt met een eigen partij volgens de peilingen van Maurice de Hond uitkomen op 25 tot 28 zetels, naast de alarmerend lage aantal van acht zetels waar het CDA nu op uitkomt. “Peilingen zeggen helemaal niets, verzucht Kroeger die als een 'reuzenschildpad' van het Binnenhof kan worden beschouwd. “Die zetelwinst werd ook ooit voor de partij van Rita Verdonk voorspeld en dat werden er uiteindelijk ook nul.”

Commissie-Spies

De gelekte notitie van Omtzigt was bedoeld voor de evaluatie van de verkiezingsuitslag. Nu alle interne kritiek van Omtzigt op straat ligt, wordt het lastig voor Spies en de andere leden om een evenwichtig rapport uit te brengen. “Er zijn in totaal wel 20 of 30 van dit soort stukken ingestuurd, maar alle ogen zullen gericht zijn op wat er met de notitie van Omtzigt gebeurt.

Hoe is die in het rapport verwerkt? “PG Kroeger, die in de voorgaande commissie zat, stelt dat “de huidige commissie in een onmogelijke situatie is gebracht. Alles wat deze commissie zal zeggen, in een bijlage zal plaatsen, wanneer ze Pieter wel en niet citeren, zal worden geframed of Pieter gelijk wordt gegeven of niet. Terwijl dat niet de opdracht van de Commissie-Spies is.” Het rapport zal worden gelezen “met de bril van Enschede” en dat is volgens PG Kroeger “heel onverstandig, maar niet te voorkomen”.

Wopke Hoekstra

Of de christendemocraten onder het leiderschap van Hoekstra weer omhoog zullen krabbelen, kan PG Kroeger niet met zekerheid zeggen. Hij wil af van het idee dat een lijsttrekker de functie heeft van het “duizend-dingen-doekje” en alles maar kan oplossen.

“De lijsttrekker heeft de functie een aanjager te zijn. Als CDA-achterban heb je, in de goede zin van het woord, de taak om permanent kritisch te zijn op de partijleider.” Dat gebeurt nu dus ook met een partijcongres dat waarschijnlijk in september wordt georganiseerd. “Het congres zal gaan over het likken van de wonden van die verkiezingsnederlaag. Ook zal het rapport van Spies worden besproken. Ik hoop dat er in de komende maanden een paar zeer stevige inhoudelijke bijdragen komen van onder andere het Wetenschappelijk Instituut (WI) en de jongerenorganisatie.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie