Politiek
BNNVARA

Nederlander al 37 jaar vast in de VS: 'Een schrijnende zaak'

foto: Advocaat van Singhfoto: Advocaat van Singh
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlander al 37 jaar vast in de VS: 'Een schrijnende zaak'

Jaitsen Singh is 76 jaar en zit al 37 jaar vast in de Verenigde Staten voor de huurmoorden op zijn vrouw en stiefdochter. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft een motie gesteund om Singh naar Nederland over te laten plaatsen, maar de rechter oordeelt nu dat demissionair minister Sander Dekker van Rechtsbescherming daar niet in gedwongen kan worden. "De menselijke maat is ver te zoeken bij de minister", reageert SP-Kamerlid Michiel van Nispen in De Nieuws BV.

Jaitsen Singh heeft altijd ontkend dat hij de huurmoorden gepleegd heeft, ook toen hem in de Verenigde Staten strafvermindering werd geboden in ruil voor een bekentenis. Het strafproces wordt dubieus genoemd, omdat de aanklager in zijn zaak later veroordeeld is voor corruptie. Michiel van Nispen noemt de zaak daarom extra schrijnend.

Quote

De minister zal mijn motie om Singh terug te halen toch uit moeten voeren.

Michiel van Nispen

De Volkskrant schreef eerder al dat de Nederlandse overheid 'grote steken' heeft laten vallen in dit proces. "Hij is ten tijden van zijn strafproces slecht geadviseerd. Dat is een van de taken van Nederland als het gaat om consulaire hulp en bijstand aan mensen die te maken hebben met een strafproces in een ander land en ook tijdens zijn detentie heeft hij niet de hulp en steun gehad die je als Nederlander mag verwachten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vervolgstappen

Op 16 juni 2020 diende Michiel van Nispen samen met zes andere partijen een motie in om Singh naar Nederland te laten overbrengen. De motie werd aangenomen in de Tweede Kamer, maar Sander Dekker geeft er nog geen gehoor aan. De voorzieningenrechter oordeelt nu dat Dekker dat ook niet hoeft te doen, ook niet als de Tweede Kamer eist dat Singh naar Nederland gebracht moet worden. Van Nispen zegt dat het nu weer aan de politiek is, maar wijst de minister op de menselijke maat in deze zaak. "Ik verwacht dat de minister hier opnieuw opheldering over geeft, want hij kan niet zeggen dat hij niets met de motie doet. Er moet alles aan gedaan worden om meneer Singh naar Nederland te halen."

Al 37 jaar vast in de VS: moeten we Jaitsen Singh naar Nederland halen?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie