Politiek
WNL

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: 'CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig landbouwminister Cees Veerman: 'CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken'

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. "Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving, opnieuw om tafel moet als kabinet. Begin opnieuw onderhandelingen over de meest lastige punten en dat is het stikstofbeleid", zegt de CDA-man in Sven op 1.

Na het grote verlies van het CDA spreekt de oud-landbouwminister kritisch over zijn partij: "Ik vind dat het CDA nooit akkoord had moeten gaan met de stikstof-afspraken die het kabinet in het regeerakkoord heeft staan. (…) Die afspraak van 2030 is een overeenkomst tussen partijen in dit kabinet en ik heb het altijd veel te krap gevonden."

Morgen vindt er een topoverleg plaats waar onder andere de positie van partijleider Hoekstra ter sprake zal komen. Veerman: "Hij moet zichzelf beraden. Het kan ook te veel op het bordje zijn. Als het niet goed gaat moet je een wissel ook onder ogen zien. Laten we verstandig kijken wat ons te doen staat. Als het vertrouwen er niet is dan moet je opstappen."

Veerman verwacht dat het kabinet geen lang leven beschoren is en de kans groot is dat het nog voor de zomer valt. Volgens de CDA-coryfee moet de focus bij daarop volgende kamerverkiezingen op jonge mensen binnen de partij liggen. "Een Henri Bontenbal of Derk Boswijk moet daar een prominente rol in krijgen. Het is alle hens aan dek."

Cees Veerman (oud-CDA-landbouwminister) over de houdbaarheid van het CDA én het kabinet - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie