Politiek
KRO-NCRV

Hoe moet de politiek grote transitieopgaven aanvliegen? 'Schaduwkabinet met deskundigen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe moet de politiek grote transitieopgaven aanvliegen? 'Schaduwkabinet met deskundigen'

Er liggen een hoop vraagstukken waar de politiek mee aan de slag moet, zoals het klimaat, de woningopgave, de gezondheidszorg en het onderwijs. Maar onze kabinetten zijn tot nu toe veel te veel bezig met "de waan van de dag", zegt Jan Rotmans bij Spraakmakers. Daarom stelt de hoogleraar Transitiekunde voor om een soort schaduwkabinet op te richten. "Eentje die alleen maar bezig is met de lange termijn."

De ideeën van Jan Rotmans over de nieuwe politieke koers voor Nederland

Binnenbrandjes

Rotmans voorziet dat de politiek als "laatste" de grote maatschappelijke veranderingen van onze tijd zal aanpakken. "De politiek is er voor de status quo", zegt de hoogleraar. "Ze zijn allemaal binnenbrandjes aan het blussen." Maar er zijn op dit moment genoeg onderwerpen die een lange termijn-aanpak verdienen. "Die grote vraagstukken, daar zijn geen eenvoudige oplossingen voor."

Deskundigheid

"We zijn allemaal aan het zoeken naar de juiste richting. En dan steekt vaak het populisme de kop op. Grote, sterke leiders die schreeuwen dat zij de oplossingen hebben. En die hebben we niet als het gaat over klimaat of migratie", stelt Rotmans, ook al begrijpt hij waarom kiezers achter zulke politici aan lopen. Volgens de hoogleraar gaat dit ervoor zorgen dat deskundigen zullen verdwijnen uit de Eerste en Tweede Kamer. "Deskundigheid is wel een voorwaarde om beleid te ontwikkelen wat consistent is."

Onvrede

Bovendien blijven die deskundigen te kort zitten om daadwerkelijk een verschil te kunnen maken. "Het is complexe materie, daar moet je echt jaren de tijd voor krijgen om je in te werken", zegt Rotmans. "Ik zie het verschil groter worden tussen wat er nodig is en wat er in de praktijk gebeurt. En dat voedt alleen maar de groeiende onvrede bij steeds meer mensen."

Schaduwkabinet

"We hebben de afgelopen 150 jaar niet eerder voor zulke grote opgaven gestaan", zegt de hoogleraar. Het is daarom tijd voor een schaduwkabinet, vindt Rotmans. "Misschien wel in de vorm van een zakenkabinet naast het kabinet. Eentje die alleen maar bezig is met de lange termijn-aanpak."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie