Politiek
NOS

NSC probeert op ledenbijeenkomst beroering onder achterban te beteugelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NSC probeert op ledenbijeenkomst beroering onder achterban te beteugelen

De top van de partij van Pieter Omtzigt, NSC, organiseerde gisteren een bijpraatsessie voor de leden. Met als doel de onrust onder die leden over de kabinetsformatie, weg te nemen. Zo'n 150 mensen kwamen af op de bijeenkomst in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle.

NSC-top probeert op ledenbijeenkomst beroering onder achterban te beteugelen

Video niet beschikbaar

Vooraf had de partij zo’n 2000 mails gekregen van leden over de gebeurtenissen van de afgelopen weken, zegt politiek verslaggever Wilco Boom. "Partijvoorzitter Van Boggelen vertelde gisteravond dat de ene helft van die mails positief was. De andere helft was negatief over het besluit van Omtzigt om te stoppen met de formatiebesprekingen. Er waren ook 325 opzeggingen van leden, maar ook 325 nieuwe leden. Dus ja, het had wel wat losgemaakt."

Omtzigt probeerde op de bijeenkomst duidelijk te maken dat de besprekingen toch echt vast waren gelopen op de meningsverschillen met de PVV over de rechtsstaat en de grondrechten. "Daar waren dan wel afspraken over gemaakt onder leiding van oud-informateur Plasterk", legt Boom uit. "Maar de NSC-top had toch geen vertrouwen in Wilders, gelet op de ongrondwettelijke plannen in diens verkiezingsprogramma, zei Omtzigt. En hij probeerde de leden ervan te overtuigen dat een extra parlementair kabinet nu de beste optie is en dat NSC daar zeker ook een bijdrage aan wil leveren. Omtzigt heeft ook groot vertrouwen in de nieuwe Informateur, Kim Putters."

Welwillend kritisch

De leden van NSC waren op de bijpraatsessie 'welwillend kritisch' over de vraag of er met Wilders geregeerd zou moeten worden, zegt Boom. "De leden zijn verdeeld. De een wil het wel, de ander juist niet. Maar ik heb niemand gesproken die zei dat Pieter Omtzigt deze week per se aan tafel had moeten blijven met Wilders, Yesilgöz en Van der Plas. Al kreeg zijn vertrek niet de schoonheidsprijs."

Tijdens een congres in april kunnen leden van NSC stemmen over de vraag of de partij moet regeren met de PVV.

Ster advertentie
Ster advertentie