Politiek
WNL

VVD hoopt dat stikstofbeleid van Van der wal door kan gaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD hoopt dat stikstofbeleid van Van der wal door kan gaan

Als het aan VVD-Kamerlid Thom van Campen ligt wordt het stikstofbeleid zoals voorgesteld door minister Van der Wal niet controversieel verklaard. "Ik heb nog steeds een kater van het klappen van het Landbouwakkoord," zegt Van Campen in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

"We moeten de natuur in Nederland koesteren. We hebben nu veel te lang een situatie gehad waarbij boeren en natuur lijnrecht tegenover elkaar hebben gestaan. Ik denk dat deze twee elkaar juist kunnen versterken", zegt Van Campen. In die versterking ligt volgens het Kamerlid vooral een rol bij de piekbelasters. "Deze stoten veel stikstof uit in de buurt van kwetsbare natuur. Ik denk dat deze boeren veel kunnen betekenen voor de natuur en ons uit het stikstofprobleem kunnen trekken."

Beheer

Van Campen doelt daarmee op behoud en beheer dat nu met name wordt gedaan door organisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Hij geeft verschillende voorbeelden uit de praktijk waarbij boeren de rol innemen van deze organisaties. "Boeren in Twente zijn overgegaan op het houden van minder koeien, maar meer op beheer van natuur. Wat je daar ziet is dat ze onder de streep goed uitkomen."

Met name het financiële plaatje houdt boeren en boerenorganisaties tegen om mee te gaan in het stikstofbeleid van Van der Wal, maar daar wil Van Campen niet in mee. "Je kunt heel goed verdienen met behoud en beheer." Hij vervolgt: "De overheid heeft ook echt een taak om deze pasmelders te helpen. Er is jarenlang op de pof geleefd en nu is de creditcard verscheurd maar staan de schulden nog steeds."

Door als Kamerlid

Ondanks de felle discussies en bedreigingen wil Van Campen zelf graag door als Kamerlid. "Ik heb mij weer verkiesbaar gesteld. Ik had net het gevoel dat ik een beetje ingelezen was op het onderwerp dus ik ga graag door als Kamerlid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Thom van Campen (VVD-Kamerlid) over zijn ideeën tegen de stikstofcrisis (17 augustus 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie