Politiek
BNNVARA

Moet de Kamervoorzitter uit de oppositie komen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet de Kamervoorzitter uit de oppositie komen?

"Een voorzitter moet knetter-neutraal zijn", dat zegt oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) in De Nieuws BV. Volgens haar is het een goed idee als de voorzitter van de Tweede Kamer voortaan uit de oppositie komt.

Video niet beschikbaar

De term 'knetter-neutraal' komt niet uit de lucht vallen. De huidige voorzitter, Martin Bosma (PVV), zei dit over zichzelf bij zijn aantreden. Naast die neutraliteit moet de Kamervoorzitter pal voor de belangen van de Tweede Kamer staan, legt politiek duider Peter Kee (BNNVARA) uit.

Afgelopen dinsdag gaf asielminister Marjolein Faber, van dezelfde partij als Bosma, stelselmatig geen antwoord. "Tot grote irritatie van Kamer. En hij liet haar daar klakkeloos mee wegkomen. Zo zou het dus niet moeten gaan", aldus Kee.

Onervaren

Een minister echt dwingen tot antwoord geven, kan niet, aldus Verbeet. "Maar je moet als voorzitter altijd punt maken van goed informeren van de Kamer. Jij moet voortdurend bewaken dat de Kamer alle informatie krijgt die ze vragen."

Voor de huidige voorzitter is dat nog wat moeilijker, want hij heeft te maken met een onervaren ministersploeg. "Die hebben soms niet helemaal een beeld wat de rechten van de Kamer zijn", zegt Verbeet. Zelf was ze voorzitter van 2006 t/m 2012. Toen waren die onervaren ministers er overigens ook. Verbeet vertelt over kersverse minister Ronald Plasterk die destijds erg teleurgesteld was dat hij niet als eerst het woord mocht voeren. Hij moest eerst netjes naar de Kamerleden luisteren en mocht daarna pas zijn zegje doen.

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib maakte een groot punt van het informeren van de Tweede Kamer en ging destijds met premier Mark Rutte daarover in gesprek. "Zij was echt de hoeder van de informatiepositie", zegt Peter Kee. "Zo hoort het ook , vindt Verbeet. "Het zou goed zijn als ook deze voorzitter daar eens een punt van maakt."

Partijdig

Doordat alle camera's op het debat gericht zijn, denkt Verbeet dat voortrekken niet op de loer ligt. "Iedereen kan zien wat je doet. Dus je zou wel heel dom zijn als je dan iemand voortrekt." Toen Verbeet zelf voorzitter werd, moest iedereen daar wel aan wennen. Ineens liep ze niet meer aan de hand van de PvdA. "De meeste ergernis heb ik denk ik gewekt bij mijn eigen partijgenoten en dat lieten ze ook wel merken."

Moet dat Kamer dan een beetje een hekel aan de voorzitter hebben? "Ze moeten een voorzitter wel lastig vinden", aldus Verbeet. In het begin als Kamervoorzitter werd zij veel gebeld door kabinetsleden. Dat ging over de agenda, over stukken die niet gestuurd waren of dat ze niet naar de Kamer konden komen. "Op een geven moment stopte dat, omdat ze doorkregen dat het toch niet gaf."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie