Politiek
MAX

De rol van lichaamstaal bij de verkiezingen: 'Oogcontact is cruciaal'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De rol van lichaamstaal bij de verkiezingen: 'Oogcontact is cruciaal'

Nu is het nog reces, maar na de zomervakantie moeten de lijsttrekkers in politiek Den Haag vol aan de bak. Immers: op 22 november zijn de verkiezingen. Nieuwe lijsttrekkers zoals Henri Bontenbal (CDA), Dilan Yesilgöz (VVD), en Frans Timmermans (PvdA/GroenLinks) doen er verstandig aan aandacht te besteden aan hun lichaamstaal. Want non verbale communicatie is cruciaal om zwevende kiezers over de streep te trekken, zegt Juditha Melssen in Villa VdB.

Romp

"Oogcontact maken is een belangrijke vorm van lichaamstaal", vertelt de auteur van het boek 'Wat acteurs weten en leiders vergeten'. "Maar denk ook aan je romp; als je je borstbeen meer naar voren drukt en rechtop gaat zitten doet dat iets met je expressie."

Weinig oogcontact

Gisteren presenteerde het CDA de kersverse lijsttrekker voor de komende verkiezingen; Henri Bontenbal. Melssen zag tijdens zijn eerste toespraak de bevlogenheid van de parlementariër. "Hij gaat ervoor en hij staat met zijn borstbeen goed naar voren. Maar hij maakt nog weinig oogcontact met de toehoorders in de zaal. Terwijl je met je ogen goed kan laten zien dat je open staat voor andere meningen. En hij mag wel wat meer glimlachen. Dan wordt je stem ook mooier en de klanken ronder."

Aan de lichaamstaal van VVD lijsttrekker Dilan Yesilgöz merk je, volgens Melssen, dat ze al wat langer meeloopt. "Ze heeft een mooie uitstraling en maakt goed oogcontact. Haar stem mag wel iets meer volume hebben. Je ziet vaker bij vrouwen dat ze zachter praten en minder conflict aangaat"

Spreektijd

Oude rot in het vak Frans Timmermans gaat het ook proberen als lijsttrekker voor de gezamenlijke fractie van PvdA en GroenLinks. "Van hem wordt gezegd dat hij ijdel is en dat merk je soms aan zijn spreektijd. Lang praten is een manier om ruimte in te nemen en macht te pakken. Als je ijdel bent, ben je gericht op jezelf. Hij zou eigenlijk een andere rol moeten pakken."

Voor alle lijsttrekkers geldt dat ze zich meer bewust moeten zijn van hun fysieke aanwezigheid, vindt Juditha Melssen. "De goede ideeën zitten in je hoofd, maar het gaat ook om het overbrengen ervan."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie