Politiek
EO

Timmermans: 'Christendemocraten lijken niet geïnteresseerd in inhoud natuurherstelwet'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Timmermans: 'Christendemocraten lijken niet geïnteresseerd in inhoud natuurherstelwet'

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft nog 22 dagen om een meerderheid van het Europees Parlement achter zijn natuurherstelwet te krijgen. Hij ergert zich aan de opstelling van de Europese christendemocraten. "Ze zijn niet geïnteresseerd in de inhoud van de wet en dat is een politieke keuze", zegt hij in Dit is de Dag (EO).

De natuurherstelwet kan nog niet op een meerderheid rekenen. Tegenstanders vrezen een nieuwe stikstofcrisis. Voorstanders zien de wet als noodzakelijk voor het herstel van de natuur en biodiversiteit.

Frans Timmermans over de natuurherstelwet

Verzet vanuit Europese Volkspartij

Timmermans hoopt dat de vergadering met de Europese vakministers in Luxemburg hem helpt de wet er doorheen te krijgen. "Mijn grote probleem in de afgelopen weken was dat ik met name met de conservatieven in het Europese parlement, de Europese Volkspartij, de christendemocraten, niet eens meer over de inhoud kon praten. Het moest weg. Dat wordt wel heel lastig."

Volgens Timmermans is dat geen inhoudelijke keuze. "Ik denk dat er een politieke keuze is gemaakt. Ze vinden dat ze veel te veel met het centrum en met centrumlinks hebben moeten samenwerken. In sommige landen zie je toch de christendemocraten flink naar rechts opschuiven en zeker meneer Weber in het Europees Parlement denkt dat daar de toekomst ligt voor zijn beweging. Hij lijkt niet heel erg in de inhoud geïnteresseerd."

Lukt het Frans Timmermans om een meerderheid voor de Europese natuur-herstelwet te krijgen? (19 juni 2023) - Dit is de Dag

Meer strikte regels

De onvrede over de wet is aangezwengeld vanuit Nederland en België. "Het verzet begon heftig te worden na de Provinciale Statenverkiezingen. En ik denk dat ook de Europese Volkspartij daar heel erg van geschrokken is", zegt Timmermans. "Er zit heel veel gebroken vertrouwen tussen de Nederlandse burger en de overheid."

Met de nieuwe natuurherstelwet komen er naast de Natura 2000-gebieden meer plaatsen aan waar strikte regels voor gaan gelden. Vooral boeren zijn kritisch.

"Ik snap het wel", zegt Timmermans. "Maar het is geen natuurbeschermingswet. Het is een wet die de natuur de mogelijkheid geeft om zich te herstellen. Dus dit is niet een wet die de economische wet verder gaat inperken", stelt hij.

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie