Naar homepage
Politiek

Nieuwe bestuurscultuur? 'Een cultuur verander je niet per motie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe bestuurscultuur? 'Een cultuur verander je niet per motie'

Met een aangenomen motie over een nieuwe bestuurscultuur werd het debat over de ministerraadnotulen gisteren afgesloten. Gaat er nu écht wat veranderen in Den Haag? "Een cultuur verander je niet per motie", zegt politiek redacteur Frank Hendrickx bij Spraakmakers.

Het zal volgens de Volkskrant-redacteur veel tijd en moeite kosten om deze cultuur te doorbreken. "Kunnen mensen die ook onderdeel waren van de oude cultuur een nieuwe cultuur tot stand brengen?", vraagt hij zich af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vicieuze cirkel

Hendrickx signaleert een vicieuze cirkel waarin Kamer en kabinet samen zitten. Het wantrouwen kan pas doorbroken worden als het kabinet échte openheid geeft en de afrekencultuur in Den Haag verdwijnt. "Dit vergt ook moedige bewindspersonen die kunnen uitleggen wat er is misgegaan."

Hendrickx denkt dat het moeilijk wordt voor huidige bewindspersonen om zich opnieuw uit te vinden. Hij denkt dat Sigrid Kaag van D66 – als relatieve nieuweling in politiek Den Haag – het meeste geloofwaardigheid heeft om die nieuwe cultuur waar te maken.

Landsbelang

Volgens politiek commentator Kees Boonman is alles wat gezegd moest worden gezegd in het debat. De toon van oppositieleiders Ploumen en Klaver, was rustig. "Dat deden ze vanuit landsbelang", denkt Boonman. "We moeten toch verder. Je kunt niet blijven door-emmeren over wat er niet deugt."

Ook hij vraagt zich af of je een cultuurverandering kan afdwingen middels een motie. "Ik ben sceptisch in de zin dat het geen dingen zijn die we in de grondwet teruglezen. Maar het zijn goede bedoelingen en het is goed dat het gezegd is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie