Politiek
KRO-NCRV

'Tegenmacht organiseer je niet, dat ís er als de democratie goed functioneert'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tegenmacht organiseer je niet, dat ís er als de democratie goed functioneert'

"Het viel erg tegen" wat Rutte maandagavond bij Nieuwsuur vertelde, dat zegt oud CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier bij Spraakmakers. "Er waren heel weinig concrete voorstellen en ik heb niets 'radicaals' gehoord."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rutte schoof aan in Nieuwsuur en zou daar vertellen over 'de formatie, de gewenste nieuwe bestuurscultuur en zijn eigen rol daarin'. Zelf zei de demissionair minister president vooraf tot 'radicale' inzichten te zijn gekomen. Ferrier is kritisch op de uitkomst van het interview. "Hij gaat voorbij aan de twee belangrijke punten: het gebrek aan vertrouwen en het bestuurssysteem dat op haar laatste benen loopt."

Volgens Ferrier, zelf tussen 2002 en 2012 Kamerlid voor het CDA, legde interviewer Mariëlle Tweebeeke de vinger op de gevoelige plek door te blijven vragen naar de aanleiding van het debat op 1 april. "Hadden we hier gezeten zonder die foto van het ANP? Hadden we hier gezeten als Ollongren geen corona had gekregen en haar spullen niet bij elkaar had hoeven rapen?"

Bestuurscultuur

"In hoeverre onderkent Rutte wat er in wezen aan de hand is met de bestuurscultuur in dit land?", vraagt Ferrier zich af. "Als je dat niet ten diepste onderkent, als leider van de grootste partij, zijn deze antwoorden niet voldoende. En dat is volgens mij wat we gezien hebben."

"Al die belastingambtenaren zijn geen slechte mensen. Hoe kan het dat zoveel mensen het fout zagen gaan in de toeslagenaffaire?", zegt Ferrier. "De problemen zitten in de bestuurscultuur, het gebrek aan vertrouwen van burger naar overheid en andersom, de uitholling van instituties, de burger die niet meer centraal staat."

Groter dan Rutte alleen

Ferrier stelt dat het probleem groter is dan Rutte alleen. "Het politieke systeem moet naar zichzelf kijken. In hoeverre geven we ruimte voor tegensprak en functioneert de Tweede Kamer en daarmee onze democratie?"

Het idee van Rutte om een soort ombudsman als tussenpersoon aan te stellen ("een club tussen kabinet en Kamer die burgers helpt"), vindt Ferrier dan ook geen oplossing. "Het komt terug op het geven van ruimte. Tegenmacht organiseer je niet, dat ís er als de democratie goed functioneert. Daar verzin je geen nieuwe bestuurslaag voor."

Te lang blijven zitten

Ook vindt Ferrier dat politici nooit te lang moeten blijven zitten. "Daar zie je wereldwijd de gevolgen van.Zelf heb ik ook ruimte gemaakt na tien jaar in de Kamer. Omdat ik ervan overtuigd ben dat een democratie nieuwe ideeën en frisse wind hard nodig heeft."

Het Mediaforum met Kees Boonman en Freek Staps

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie