Politiek
NOS

Ollongren: 'De ziekte was voor mij heel lastig, ik kon het allemaal niet meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ollongren: 'De ziekte was voor mij heel lastig, ik kon het allemaal niet meer'

Met de verkiezingen in aantocht is het voor de ministers in kabinet Rutte III tijd om afscheid te nemen van hun ministeries. In Met het Oog op Morgen spreken presentator Wilfried de Jong en politiek verslaggever Wilma Borgman iedere week met een van hen over de afgelopen kabinetsperiode. Deze week: Kajsa Ollongren, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Als echte Amsterdammer herkent zij op dit moment haar eigen stad niet meer. Amsterdam slaapt in de coronacrisis. “In het begin vond ik het echt verschrikkelijk. De stad is de stad niet meer. Ik wandel nu net als veel anderen ook veel. Sinds corona is het doods, leeg en het heeft geen sfeer. Je voelt gewoon niet meer dat een stad bruist. Maar ik mis het ook wel, ook het gebrek aan kunst en cultuur”, vertelt zij in het afscheidsinterview.

Video niet beschikbaar

Zelf speelde ze vooral vroeger vooral in orkesten, zat ze in een popbandje en twijfelde ze lang om iets met muziek te gaan doen. Inmiddels doet ze weinig met muziek, maar dat wil zij na haar ministerschap weer op gaan pakken. Ze weet echter niet of dat snel zal zijn. "Maar, aan iedere ministersperiode komt een eind. Maar als het stopt breekt er weer een nieuwe fase aan, dus ik weet het niet."

Ziekte tijdens haar ministerperiode

Minister Ollongren heeft lang niet haar werk kunnen uitvoeren vanwege ziekte in het midden van haar periode als minister. "In het begin wist ik eigenlijk niet wat er aan de hand was. Ik had toen het begon vooral veel last van voorhoofdholte-ontstekingen, dat kwam steeds vaker terug. Vervolgens adviseerde de arts om mij te laten opereren, dat gebeurde ook. Maar ik kwam heel slecht uit de operatie en sleepte ik mij voort en bedacht ik bij mezelf: dit is niet goed", herinnert zij zich de beginperiode van haar afwezigheid.

Na lang onderzoek bleek uiteindelijk haar bijnier de boosdoener te zijn. Die maakte te weinig cortisol aan, waar ze veel te weinig van had. "Toen heb ik mijn werk neergelegd omdat het gewoon echt niet meer ging. Dat was voor mij heel lastig, want ik voel mij gewoon verantwoordelijk. Op het werk, maar ook thuis. Ik kon het allemaal niet meer. Het zorgt ervoor dat je er niet meer bent voor anderen en dat daarnaast je lijf het gewoon niet meer doet."

Het Kabinet moest vervolgens op zoek naar een vervanging en kwam met de oplossing om de minister met maar liefst vier mensen te vervangen. "Dat was een noviteit, maar dat komt vooral doordat mijn portefeuille enorm is. De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Raymond Knops, die is in principe de vervanger. Maar ik zei tegen hem dat het onmogelijk was om dat allemaal te gaan doen. Ik wist namelijk niet hoe lang het zou duren. Toen hebben we met Mark Rutte gezocht naar een oplossing", gaat Ollongren verder.

Koolmees had helemaal geen zin in het vicepremierschap

"En zo kwamen we eigenlijk tot een heel logische oplossing. De inlichtingendiensten werden bij elkaar gezet, ruimtelijke ordening kwam terecht bij de collega die ook het milieu doet en Wouter Koolmees kreeg uiteindelijk de taken van het vicepremierschap."

Maar Koolmees had zelf helemaal geen zin in het vicepremierschap. "Volgens mij heeft hij dit ook altijd een hondenbaan genoemd. Dat had ik altijd een beetje geheim gehouden. Maar het is wel heel erg eervol. Maar je moet niet gaan zeggen dat het een hondenbaan is. Hij heeft het wel erg goed gedaan."

Hard werken is het in ieder geval wel in Den Haag, zelfs op het ongezonde af. "Een zesdaagse werkweek is het zeker. Ik denk dat wij allemaal in Den Haag soms wel eens een stapje teveel zetten. Het is fysiek ook zeker weten geen gezonde baan. Maar dan moet je wel op de momenten dat het kan de rust nemen."

OOG Ollongren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie