Politiek
WNL

Veertien procent looneis FNV 'echt te stevig' volgens MKB-voorzitter Jacco Vonhof

foto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Veertien procent looneis FNV 'echt te stevig' volgens MKB-voorzitter Jacco Vonhof

Vakbond FNV eist een loonstijging van veertien procent. Die looneis is volgens MKB-voorzitter Jacco Vonhof "echt te stevig", zegt hij bij WNL Haagse Lobby. "De CEO van een gemiddeld bedrijf heeft zes mensen in dienst en kan dit soort stijgingen echt niet wegzetten in de prijzen en de kosten."

Veertien procent looneis FNV 'echt te stevig' volgens MKB-voorzitter Jacco Vonhof

"Het minimumloon is een beeld, een getal. Maar dat getal is bruto", zegt Vonhof. Hij legt uit dat wanneer het bruto bedrag wordt verhoogd, het de werkgever juist meer kost dan dat bedrag zelf. "Of dat nou zestien euro is of achttien euro, je moet als werkgever over elke euro €1,80 extra betalen. Want die tachtig cent gaat sowieso al in de lasten die de werknemer niet ziet, en de werknemer houdt daar ongeveer dertig eurocent netto aan over."

Het gaat de mkb-voorman juist om wat mensen uiteindelijk als netto besteedbaar inkomen hebben. "Dus wat zit er in mijn portemonnee? Het is toch te bizar voor woorden dat in Nederland een enorme hap van dat bruto naar netto weggaat in de richting van de staat."

Bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid is op dit moment een belangrijk thema binnen de verkiezingen en overschaduwt de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Vonhof is van mening dat de discussie over lastenverdeling zou moeten gaan over 'eerlijk verdienen' in plaats van over 'verdelen'. Volgens Vonhof gaat het nog altijd te vaak over verdelen. Hij hekelt de 'rare prikkels' van de overheid. "Mensen die bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken, om actief te worden, om risico te lopen als werknemer of als ondernemer, moeten als ze dat doen er ook iets aan overhouden", zegt hij.

"Als je in deeltijd werkt en meer gaat werken, dan ga je er eigenlijk niet op vooruit. Sterker nog, je gaat er vaak op achteruit", zegt Vonhof. "Als jij op dit moment in de bijstand zit door omstandigheden en je wilt er graag uit, dan is het salaris wat je uiteindelijk moet verdienen bijna boven modaal om alleen al evenveel op je rekening te krijgen als het bedrag dat je krijgt in de bijstand met alle toeslagen."

FNV-voorzitter Tuur Elzinga is het eens met de ongelijke verdeling van de lasten. "Steeds meer mensen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. En een hele grote groep mensen daarboven maakt zich zorgen daarover." Toch merkt hij op dat de meest schrijnende armoede volgens hem zit op het sociaal minimum. "Dat beeld dat je dan met toeslagen krijgt, dat is niet waar. Maar het is juist daarboven", zegt hij. "Op een gegeven moment raak je al die toeslagen kwijt en houd je een inderdaad van een euro extra heel weinig over. En als je dat doorrekent, kom je bij een hele scheve lastenverdeling."

Volgens zowel Vonhof als Elzinga zal het belastingstelsel eerst op de schop moeten en simpeler moeten worden gemaakt, willen er echt spijkers met koppen kunnen worden geslagen in Den Haag.

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie