Binnenland
EO

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong boos op minister Helder: 'Ze komt haar afspraken niet na'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong boos op minister Helder: 'Ze komt haar afspraken niet na'

Vakbonden FNV en CNV slepen de Nederlandse Staat voor de rechter. Ze eisen voor ongeveer duizend zorgmedewerkers, die vanwege long covid arbeidsongeschikt zijn geraakt, een financiële compensatie. Volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zijn sommige zorgmedewerkers hierdoor zelfs op de voedselbank aangewezen. "We gaan doorpakken", zegt ze in Geld of je Leven. "Als vakbond zijn we niet van de loze bedreigingen."

Anne Bos is een van de zorgmedewerkers die long covid opliep op de corona-unit van een verpleegtehuis. ‘"Mijn leven is 180 graden gedraaid’", vertelt ze. "Ik spreek nooit meer ’s avonds af. Na 16.00 uur is al mijn energie op."

Bos kan niet meer werken en is afgekeurd. Ze moet rondkomen van de helft van haar originele salaris. "In mijn uitkering zit geen eindejaarsuitkering en ik krijg minder vakantiegeld." Inmiddels heeft ze ook haar auto verkocht: "Je moet deze nieuwe situatie aanvaarden. Helaas was mijn auto een te grote kostenpost."

Een fooitje

Voor deze groep mensen moet volgens Jong een compensatie komen. Via een kort geding eist ze een voorschot van 22.839 euro per slachtoffer. Toch is de werkelijke schade volgens Bos niet in geld uit te drukken. "Wat we nu vragen is een fooitje", vindt ze.

Over het gedrag van minister Conny Helder (Langdurige Zorg) zijn beide vrouwen niet te spreken: "Minister Helder zorgt alleen maar voor uitstel. Ondanks herhaaldelijke gesprekken is er niks veranderd. Daarom moeten we nu doorpakken. Als vakbond zijn we niet van de loze bedreigingen", zegt Jong. Ook Bos is niet tevreden: "We worden niet serieus genomen. Conny Helder komt haar afspraken niet na. Het enige wat helpt is met de vuist op tafel slaan."

Kitty Jong is pas tevreden als Anne kan door leven op het inkomen dat ze had: "Mensen zoals Anne hebben in de frontlinie gewerkt. Sommige zorgmedewerkers zijn nu zelfs op de voedselbank aangewezen." Toch koestert Bos geen wrok tegen minister Helder: ‘’Ik neem het haar niet persoonlijk kwalijk, maar vind het wel een ongepaste situatie."

Eerder maakte de EO voor NPO Radio 1 de podcastserie 'Long Covid, de schaduwpandemie', over de tienduizenden Nederlanders die kampen met langdurige Covid-klachten. Luister deze via je favoriete podcastapp of hier.

Ster advertentie
Ster advertentie