Rijksbouwmeester over de verbouwing van het Binnenhof 'Het was verbijsterend om mee te maken'
- Nieuws
- Rijksbouwmeester over de verbouwing van het Binnenhof 'Het was verbijsterend om mee te maken'
"Je hebt het project en je hebt de beeldvorming rond het project. En dat is niet altijd één op één hetzelfde", zegt Rijksbouwmeester Floris Alkemade in Kunststof. "Er was een interne communicatie die blijkbaar niet gefunctioneerd heeft."
Rijksbouwmeester Floris Alkemade in Kunststof over de verbouwing van het Binnenhof
Video niet beschikbaar
Geheimhouding
"Voor ons was het lastig want wij waren aan geheimhouding gebonden, dus we mochten niets zeggen", vertelt Alkemade. "De architecten mochten niets zeggen omdat het door minister Blok een geheim verklaard project was gemaakt. Zeker bij het Binnenhof wil je tonen wat je doet, je wilt communiceren en mensen betrekken."
De geheimhouding had te maken met dreigingsangt. "Het is een complex waarvan je niet wilt dat plattegronden, hoe het gebouw in elkaar zit, bekend worden voor de buitenwereld, denk aan terroristische aanslagen. Je wilt zo'n complex veilig maken en dat vergt ook een zekere mate van afscherming van alle informatie van het gebouw."
De vragen die gesteld werden over openbaarheid vond ik volkomen terecht
Het architectonische denken en de politieke beeldvorming
"Wat mij fascineerde in het proces was dat afhankelijk van welke positie je inneemt je eigenlijk kunt stellend dat iedereen gelijk had. Wat mij eerlijk gezegd verbijsterde is de afstand tussen het architectonische denken, het ontwerpdenken en de politieke beeldvorming. Wat twee totaal verschillende domeinen zijn, maar die allebei een wezenlijk invloed hadden op het ontwerp."
De architecten werden weggezet als megalomaan, fantasten. "Zo onterecht. Het was echt verbijsterend om dit mee te maken. Architectenkeuzes waren gewoon voorgelegd aan begeleidingsgroepen en aan de Tweede Kamer. Daar was een interne communicatie die blijkbaar niet gefunctioneerd heeft."
Rijksbouwmeester Floris Alkemade
Onterecht de laan uitgestuurd
"Tegelijkertijd: de plannen waren in orde. Een aantal gemaakte keuzes waren voorgelegd, maar dat kon alleen aan een bouwbegeleidingsgroep, van aantal geselecteerde Kamerleden die de geheime stukken mochten inzien. Per saldo is wel architectenbureau OMA, maar ook Maarten Fritz een van de beste restauratie-architecten die we hebben, met een prachtig plan, de laan uitgestuurd. Onterecht."
"Wij hadden het idee dat we perfect geïnformeerd hadden. En na twee jaar in het planproces, twee jaar, kwam plotseling de Kamer van, 'ja maar hé wat gebeurd hier'. Terwijl het plannen waren die allang zich in die vorm aan het openbaren waren."
Het is zo'n prachtig complex. Maar ook zo brandgevaarlijk.
Politiek
"Een aantal partijen zijn echt tegen de verbouwing. Die vinden het verspilling van geld. En niemand kan zich enthousiast maken voor zo'n project, wetend dat het lang zal duren en duur zal worden. Dan maak je je als politicus ook kwetsbaar. In die zin is er een heel afwachtende houding.
Het is zo'n prachtig complex, zoveel eeuwen oud. Maar ook: zo brandgevaarlijk. We moeten snel ingrijpen. Kijk wat er met de Notre Dame is gebeurd. Neem een verantwoordelijkheid die verder gaat dan alleen de verantwoordelijkheid van een politicus die enkel op dit moment zit. Probeer ook de monumentale en bouwkundige waardes te zien."