Politiek
EO

'Informatievoorziening overheid is een puinhoop: de Tweede kamer wordt stelselmatig slecht geïnformeerd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Informatievoorziening overheid is een puinhoop: de Tweede kamer wordt stelselmatig slecht geïnformeerd'

De Tweede Kamer wordt stelselmatig onjuist of onvolledig geïnformeerd. Dit zei hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans zondag in Dit is de Dag. Volgens de hoogleraar is er een angstcultuur ontstaan bij departementen, die weer heeft geleid tot een zwijgcultuur.

Wim Voermans: 'Kamer stelselmatig onjuist of onvolledig geïnformeerd'

Video niet beschikbaar

Het gaat de verkeerde kant op, denkt Voermans: "In de afgelopen zes jaar zijn er liefst 22 incidenten geweest van niet- of onjuist informeren van de Kamer, waarvan tien in de afgelopen twee jaar. Dat zegt me dat er een patroon is en dat het zich intensiveert".

Volgens Voermans fungeert een bewindspersoon te vaak als een soort 'hitteschild' tussen ambtenaren en de Tweede Kamer. "Hierdoor voorkomen ze dat documenten met pijnlijke informatie in de kamer terecht komt".

Puinhoop

Naast de onwil om informatie te delen, bestaat er ook onkunde. Voermans: "De informatiehuishouding van de overheid is een puinhoop. Er is te veel op bezuinigd. De archiefsystemen zijn behoorlijk primitief en heel slecht op elkaar afgestemd. Archiveren is duur en bovendien hebben alle departementen hun eigen systeem. Elke vraag is er in zo’n situatie dan een te veel, want je kan niets meer vinden."

Volgens Voermans moet er fors worden geïnvesteerd. "Het begint bij een goed systeem. Dan kunnen ambtenaren veel beter hun werk doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie