Naar homepage
Politiek

Eerste overwinning voor Johnson, wet komt door Lagerhuis
NOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste overwinning voor Johnson, wet komt door Lagerhuis

Boris Johnson heeft een overwinning behaald met het instemmen van zijn wetsvoorstel om de afspraken die eerder met de Europese Unie waren gemaakt aan te passen. In de eerdere Brexitdeal van de EU en het Verenigd Koninkrijk stond dat er vrij verkeer zou komen tussen Noord Ierland en Ierland. Die afspraak is bij deze opgeheven.

"Het belangrijkste is wel dat dit pas de eerste stap is in het aannemen van deze wet. De komende weken moeten er nog amendementen worden behandeld, daarna moet het nog langs het Britse Hogerhuis. Dus Johnson is er nog niet", vertelt Tim De Wit in Met Het Oog Op Morgen gisteravond, vlak na de stemming.

Opvallend is wel dat er een klein beetje weerstand is binnen de partij van Johnson. Twintig conservatieven hebben namelijk zich onthouden van de stemming. "Dat is wel degelijk een signaal. Maar het zijn er bij lange na niet genoeg om Johnson in de problemen te brengen. Hij heeft namelijk een ontzettend ruime meerderheid. Dan heb je zeker veertig tot vijftig man nodig in de volgende fase van de wet om die in gevaar te brengen."

De grens tussen Noord Ierland en Ierland is al lang een onderwerp van spreken. Wanneer de grens dicht gaat is er weer grote kans dat het oude conflict tussen beide landen weer oplaait. Er is daarom jaren over gepraat om Noord Ierland zo veel mogelijk ingekapseld te houden in de Europese wetgeving, zodat de grens open gehouden kan worden.

Johnson heeft weinig speelruimte

Veel speelruimte heeft de Britse premier niet. "Hij lijkt op ramkoers te zitten, want Johnson wil gewoon door met deze wet. Hij moest deze horde nemen, die heeft hij genomen. Johnson wil zijn voet op het gaspedaal houden en hij kan in feite ook niet meer terug. Als dit allemaal zo doorgaat is het realistisch om te denken dat de onderhandelingen tussen de EU en de Britten kunnen klappen."

Een no-deal scenario is dus zeker niet ondenkbaar. De pro-Brexit kanten scharen zich op dit moment ook achter Johnson. Zij wijzen vooral naar de EU en vinden dat het land niet eerlijk behandeld wordt. Naar het idee van De Wit wil Johnson vooral chaos creëren en wil hij uiteindelijk de schuld in de schoenen schuiven van de EU.

"Hij wil duidelijk aan de EU laten voelen dat Brexit weer boven aan de agenda staat en dat de EU zijn kant op moet bewegen. Hij wil het dus inderdaad zo spelen dat wanneer de EU de stekker eruit trekt dat hij natuurlijk ook de schuld in de schoenen van Brussel kan schuiven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie