Politiek
NOS

The day after: BBB ook in eerste prognose de grootste

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. The day after: BBB ook in eerste prognose de grootste

De dag na de verkiezingen komen steeds meer uitslagen binnen. Volgens een voorlopige prognose heeft de BoerBurgerBeweging 15 van de 75 zetels in de Eerste Kamer behaald. Daarmee is de BBB samen met de combinatie van de Partij van de Arbeid/GroenLinks, die eveneens 15 zetels heeft behaald, voorlopig de grootste geworden. De VVD komt volgens de prognose uit op 10 zetels.

In vijf provincies zijn inmiddels alle stemmen geteld: Friesland, Overijssel, Zeeland, Drenthe als Flevoland. In al die provincies is nieuwkomer BBB de grootste geworden. In Overijssel en Drenthe kreeg de partij van Caroline van der Plas zelfs ruim 30 procent van de stemmen.

In het NOS Radio 1 Journaal reageerden politiek verslaggever Wilco Boom en politicoloog Simon Otjes op de uitslagen:

Video niet beschikbaar

De winst van nieuwkomer BBB betekent een grote klap voor de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De ontevredenheid over het kabinet bleek een belangrijke drijfveer voor de kiezers te zijn, zo bleek ook uit een online opinieonderzoek van Ipsos onder zo'n 2500 kiesgerechtigden.

Het kabinet komt volgens de prognose uit op 24 zetels van de 75 zetels in de Eerste Kamer. In de zittende Eerste Kamer hebben de vier partijen 32 zetels.

BBB stevent af op een nog grotere verkiezingswinst dan Forum voor Democratie in 2019. Toen werd de partij van Thierry Baudet in een klap de grootste met 14,4 procent van de stemmen. De partij van Caroline van der Plas stevent nu af op 19,4 procent.

Kranten

De overwinning van BBB wordt uiteraard breed uitgemeten in de ochtendkranten. Vooral het woord 'monsterzege' valt geregeld, constateert nieuwslezer Wouter Walgemoed:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Wilco+Simon

Ster advertentie
Ster advertentie