Politiek
NOS

Dít zijn de exitpolls van de verkiezingen: BBB aan kop

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dít zijn de exitpolls van de verkiezingen: BBB aan kop

De uitslagen van de exitpolls in drie provincies zijn bekend: Noord-Holland, Overijssel en Noord-Brabant. Er is ook een eerste indicatie van de landelijke uitslag, voor de Eerste Kamer. De speciale uitzending NOS Nederland Kiest duurt nog tot 01:00 uur. Alle definitieve uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen verschijnen later hier.

Ipsos exitpolls / NOS

Noord-Holland

In de provincie Noord-Holland lijkt het erop dat de nieuwkomer BBB nek aan nek gaat met de VVD, volgens de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS. BBB is met 9 zetels iets groter, maar de VVD komt op 8 zetels, wat binnen de foutmarge van de exitpoll is.

Daarna volgen GroenLinks en de PvdA met beide 7 zetels, gevolgd door de PvdD (voorheen 3 zetels) met 5 zetels en D66 met 4 zetels. Forum voor Democratie, die voorheen 9 zetels had, zakt naar 1 zetel. JA21 zou nieuw in de Provinciale Staten van Noord-Holland komen met 3 zetels, net als Volt.

Het CDA zakt van 4 zetels naar 2 zetels. De PVV gaat van 3 naar 2 zetels evenals de SP. Denk zou van 1 naar 0 zetels gaan en de ChristenUnie blijft op 1 zetel. 50Plus blijft eveneens op 1 zetel.

In Noord-Holland zijn in totaal 55 zetels te verdelen.

Overijssel

Het lijkt erop dat nieuwkomer BBB met afstand de grootste wordt in de provincie Overijssel. Volgens de exitpoll komt de partij uit op 17 zetels. Daarna volgt een reeks partijen met 4 zetels: de VVD (voorheen 6), het CDA (voorheen 9) en GroenLinks (voorheen 5).

Daarna volgt de PvdA met 3 zetels, wat betekent dat de partij 1 zetel verliest. Ook de ChristenUnie zou op 3 zetels komen, waarmee de partij er ook eentje verliest.

De PVV zakt van 3 zetels naar 2 zetels volgens deze eerste indicatie. Ook D66 verliest 1 zetel en komt op 2 zetels. De PvdD wint een zetel en komt op 2 zetels.

Forum voor Democratie zakt van 6 zetels naar 1 zetel en JA21, nieuw bij deze verkiezingen, krijg 1 zetel, net als Volt. De SGP verliest 1 zetel en houdt er eentje over. Ook de SP verliest volgens deze exitpoll: de partij gaat van 3 naar 1 zetel. 50Plus blijft stabiel met 1 zetel.

In Overijssel zijn in totaal 47 zetels te verdelen.

Noord-Brabant

Ook in de provincie Noord-Brabant wordt de BBB volgens een eerste indicatie van de verkiezingsuitslag de grootste partij. De exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS, laat zien dat de nieuwkomer uitkomt op 12 zetels. De partij die daarna volgt, is de VVD met 9 zetels (voorheen 10).

Daarna volgen drie partijen, namelijk de PvdA, de SP en GroenLinks. Die zouden alle drie uitkomen op 5 zetels volgens deze eerste peilingen. Dat is alleen voor de PvdA een verschil met 2019: de partij had vorige keer drie zetels.

Het CDA zakt volgens de indicatie van 8 zetels naar 3 zetels en ook de PVV komt na een verlies van 1 zetel op 3 zetels uit. PvdD blijft stabiel met 2 zetels en ook nieuwkomer JA21 zou 2 zetels krijgen.

Forum voor Democratie zakt van 9 zetels naar 1 zetel en 50Plus halveert en houdt eveneens 1 zetel over. CU-SGP en Lokaal Brabant houden allebei 1 zetel en Volt, die voor het eerst meedoet in Noord-Brabant, zou volgens deze exitpoll op 1 zetel uitkomen.

In Noord-Brabant zijn in totaal 55 zetels te verdelen.

Eerste Kamer

Nieuwkomer BBB komt volgens een indicatie van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS, op 15 zetels in de Eerste Kamer. Ook de combinatie GroenLinks/PvdA haalt dat aantal zetels. De leden van de Provinciale Staten kiezen eind mei 'getrapt' voor de Eerste Kamer. Ook hierbij geldt een foutmarge van één of maximaal twee zetels.

foto: Ipsos

Ipsos exitpolls / NOS

GroenLinks zou stabiel blijven met 8 zetels, de PvdA groeit met 1 zetel en komt uit op 7 zetels. De combinatie van de twee linkse partijen haalt dus 1 zetel meer dan ze nu in de Eerste Kamer hebben.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verliest volgens de peilingen 8 zetels. De VVD (voorheen 12) komt nu op 10 zetels uit, het CDA zakt van 9 zetels naar 5 zetels en D66 verliest 1 zetel en houdt er 6 over.

De PVV (voorheen 5) zou nu op 4 zetels uitkomen, net als PvdD, die met 1 zetel groeit ten opzichte van 2019. SP en CU verliezen allebei 1 zetel en komen op 3 zetels uit. Ook nieuwkomers JA21 (3) en Volt (2) maken volgens deze exitpoll hun entree in de Eerste Kamer.

Forum voor Democratie zakt van 12 zetels naar 2 zetels. Een aantal partijen - de Onafhankelijk Politiek Nederland, de SGP en 50Plus - zitten op de grens van een zetel, maar lijken er nét eentje te halen. Denk zou net als in 2019 geen zetel halen in de Eerste Kamer.

foto: NOS

NOS Nederland Kiest: De Uitslagen

Wat is een exitpoll?

Een exitpoll is een bovengemiddeld betrouwbare peiling, maar nog geen uitslag. Het is een indicatie van de uitslag, uitgedrukt in percentages en zetels. In dit geval geldt een foutmarge van één zetel, wat dus wil zeggen dat partijen uiteindelijk een zetel meer of minder kunnen halen dan de exitpolls laten zien. In uitzonderlijke gevallen kan het verschil twee zetels zijn.

De exitpolls zijn op gezag van onderzoeksbureau Ipsos, dat deze peilingen doet in opdracht van de NOS. Medewerkers van Ipsos zitten bij de uitgang van tientallen stembureaus in de provincies. Die medewerkers vragen kiezers om te vertellen waar ze zojuist in het stembureau op hebben gestemd. De stembureaus die hiervoor gekozen zijn door Ipsos bieden een representatief beeld van de situatie in de provincie als geheel.

Definitief worden de uitslagen op 24 maart, wanneer de kiesraad ze heeft bevestigd. De uitslagen van de waterschapsverkiezingen volgen op zijn vroegst over acht dagen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie