Politiek

Deadline niet gehaald? Extra tijd voor loonsteunberekening 21.500 bedrijven

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deadline niet gehaald? Extra tijd voor loonsteunberekening 21.500 bedrijven

De 21.500 ondernemers die niet op tijd hun cijfers hebben ingeleverd om het definitieve bedrag aan loonsteun te kunnen vaststellen, krijgen extra tijd. Dat heeft demissionair staatssecretaris Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekendgemaakt. De oorspronkelijke deadline was eergisteren.

Van die groep hebben ongeveer 9500 ondernemers helemaal geen aanvraag ingediend. Zij krijgen daar nog tot en met 9 januari de tijd voor. Het andere deel van de groep, zo'n 12.000 bedrijven, gaven zelf aan dat zij de aanvraag niet op tijd konden afronden, omdat een accountants- of derdenverklaring nog ontbreekt. Zij krijgen tot en met 6 februari om zo'n verklaring alsnog in te leveren.

Bekijk hier het gesprek met Dennis Wiersma

Bedrijven hadden tot en met eergisteren de tijd om de berekeningen in te leveren die gaan over de eerste ronde NOW-loonsteun, in het voorjaar van 2020. Die loonsteun was uitgekeerd als voorschot en het definitieve bedrag wordt nu vastgesteld op basis van het daadwerkelijke omzetverlies. Als de bedrijven niet op tijd waren, zouden ze alles moeten terugbetalen.

'Omstandigheden'

Maar nu komt er dus toch respijt. Wiersma schrijft dat er "immers omstandigheden denkbaar zijn waardoor werkgevers de deadline niet gehaald hebben".

De 9500 ondernemers die geen aanvraag hebben ingediend, ontvangen binnenkort een herinnering van het UWV. Zij hebben in totaal een voorschot van 320 miljoen euro ontvangen aan loonsteun. In die groep kunnen ondernemers zitten die bewust geen definitieve berekening hebben aangeleverd, omdat zij verwachten dat zij geen recht hadden op loonsteun in de betreffende periode.

Vijf jaar

Als dat nodig is, kunnen ondernemers ervoor kiezen om de loonsteun in maximaal vijf jaar terug te betalen. Ook is er ruimte voor een betaalpauze van een jaar. Het UWV geeft aan dat ondernemers geen rente hoeven te betalen.

In totaal zijn er zes rondes aan NOW-loonsteun geweest. Voor elke periode waarin een bedrijf een voorschot aan loonsteun heeft ontvangen, moet achteraf een berekening worden gemaakt om het definitieve bedrag vast te stellen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie