Politiek
EO

Minister Koolmees: 'De kans groot dat we deze keer geleidelijker uit de lockdown gaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Koolmees: 'De kans groot dat we deze keer geleidelijker uit de lockdown gaan'

"Afgelopen zomer ging het lange tijd veel beter, daarna zijn we geconfronteerd met een hele snelle groei van het virus." En dus acht minister Koolmees van Sociale Zaken de kans groot dat we deze keer geleidelijker open gaan, zei hij in Dit is de Dag. Ook reageerde hij op de extra steun van 7,6 miljard die het bedrijfsleven donderdagmiddag toegezegd kreeg.

"We hebben steeds gestuurd op drie indicatoren. De ziekenhuis- en IC-opnames, bescherming van de kwetsbaren en het aantal besmettelijken." Door de onzekerheid van de Britse variant, die besmettelijker is dan de eerste coronavariant, kan de situatie snel verslechteren, schetst de minister.

En dus zijn de extra coronamaatregelen die woensdagmiddag werden aangekondigd noodzakelijk, zo zei Koolmees, die niet in wil gaan op de vraag of hij persoonlijk voorstander was van een avondklok. "Ik vind het niet kies om discussies die ik intern voer met u te delen."

Geleidelijker

Tegelijk leert het kabinet van nieuwe ontwikkelingen, zei Koolmees. Afgelopen zomer ging het lange tijd veel beter, met een daling van het aantal ziekenhuisopnames en de besmettingen, maar daarna namen die aantallen snel weer toe. "Dat ging heel hard en dat zien we nu ook in het Verenigd Koninkrijk."

Dus acht Koolmees de kans groot dat we nu geleidelijker uit de lockdown gaan, om die snelle groei zoals na de zomer te voorkomen. "Maar daar moeten we wel eerst in het kabinet goed met elkaar over praten."

7,6 miljard extra

Ook ging de minister in op het extra steunpakket die hij donderdagmiddag samen met collega’s Hoekstra (Financiën) en Van ’t Wout (Economische Zaken) aankondigde. Het bedrijfsleven krijgt nog eens 7,6 miljard, bovenop de miljarden die eerder al werden uitgegeven om bedrijven overeind te houden en lonen te betalen. "Het steunpakket wat we hadden trekken we door tot juni van dit jaar. Om ervoor te zorgen dat we ondernemers, en daarmee ook werkgelegenheid, door deze crisis kunnen slepen."

De extra steun is onder meer nodig omdat de lockdown weer verlengd is, zei Koolmees. De winkels zijn dicht, de horeca is al langer dicht. Veel ondernemers hebben extra geld nodig om door de crisis heen te komen. "Ik ben er wel trots op dat we dit kunnen doen. We stonden er goed voor, onze staatsschuld was laag. Daarmee hebben we een buffertje gemaakt om dit mogelijk te maken."

Ster advertentie
Ster advertentie