Politiek
BNNVARA

CDA soap nekt Hugo de Jonge nu al

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA soap nekt Hugo de Jonge nu al

Tjonge jonge, wat een week weer voor het CDA. Daar kan geen heidag tegenop. Na al het gekrakeel rond de lijsttrekkersverkiezing, het onderzoek naar de uitslag ervan, stelde de voorzitter, Rutger Ploum zich pontificaal achter de kersverse lijsttrekker Hugo de Jonge op.

Ik moest denken aan een voetbalclub. Als een voorzitter zich overduidelijk achter de trainer opstelt dan weet je precies hoe laat het is. Die trainer zit een paar weken later nog wel op de bank, alleen niet meer in een dug-out maar voor de TV thuis, wachtend naast de telefoon op een nieuwe klus.

Het is natuurlijk nog veel te vroeg om dat over Hugo de Jonge te zeggen, maar het onprofessionele gekrakeel van de afgelopen week is natuurlijk slecht voor het zelfvertrouwen van het CDA en van haar kersverse lijsttrekker. Ik kan mij voorstellen dat Hugo de Jonge hier echt strontchagrijnig van werd.

Geen heidag tegenop te organiseren

Op de heidag van het kabinet was daar gelukkig weinig van te merken. De Jonge had er zin in en sprak de ambitie uit om de verkiezingen te winnen. Hoorde ik het goed? Ja hoor: hij wilde de verkiezingen winnen. Mooi, ambitie is altijd mooi. Goed zo! Wat een lijdensweg heeft hij nog te gaan. De campagne moet nog beginnen en nu al zijn er zoveel fouten gemaakt: daar valt met geen heidag meer iets tegen te doen.

Versplintering

Ik moest denken aan de machtsmachine die het CDA ooit was. Deze week kwamen na vijfentwintig jaar de memoires uit van de legendarische CDA-premier Ruud Lubbers. De man die het CDA tot een schijnbaar onneembaar machtsblok formeerde van 54 zetels in de Tweede Kamer. Toen hadden ze vast geen heidagen. Voor dat CDA was geen hei genoeg te vinden om zo'n dag te organiseren.

Maar goed. Met negentien zetels vond het CDA dat het weer terug was in het centrum van de macht. Dat vond het CDA kader tenminste na de afgelopen Kamerverkiezingen. Nauurlijk, 19 zetels, een derde wat Ruud Lubbers scoorde, het centrum van de macht... dat lijkt door al dat gedonder van de laatste tijd verder weg dan ooit!

Natuurlijk weet ik dat de tijd van de grote machtspartijen voorlopig voorbij is. Maar als je zo aan het blunderen bent als de leiding van het CDA de afgelopen weken, eindigt dit misschien wel in een volkomen versplintering van het CDA.

Quote

Ik vraag mij af of hij de verkiezingen door die stomme soap nog wel kan winnen.

Om drie uur 's nachts werken

Ruud Lubbers was de premier die om drie uur 's nachts nog mensen kon bellen en dan om te vragen of ze aan het werk kwamen, hoorde ik eens van iemand die goed ingevoerd is in de Haagse gangen. Zoon Bart mocht de memoires van zijn vader Ruud lezen voor het programma Met het Oog op Morgen. Hij vond dat het las als een handboek voor mensen in de politiek en voor studenten om erachter te komen hoe alles werkt. Zou er niet een doos van die boeken naar het CDA-partijbureau kunnen worden gebracht? Zat ik ineens te denken...

In een machtig bolwerk gaan dingen minder snel fout. Dat is een regel die je wel eens hoort. In een bolwerk dat vroeger machtig was, maar nog niet zo gewend is aan de nieuwe situatie, daar gaan dingen sneller fout. Zou dat een verklaring zijn voor al het geschutter in het eens zo machtige CDA?

De campagneleider van het CDA van 54 zetels was Jan Schinkelshoek. Hij schreef in januari in een blad voor CDA-leden dat het CDA op hem een gedesoriënteerde, twijfelmoedige en tobberige indruk maakte. Geen fijne boodschap van een oud-campagneleider. Geen fijne boodschap voor een partijleiding die het vertrouwen wil uitstralen van een machtsbolwerk. Hoe ver kunnen mensen van de realiteit afdwalen, zou je ook kunnen zeggen. Maar dat is hard, heel erg hard. Maar ja: politiek is bikkelhard!

IJzervreter

Een partij die vertrouwen naar buiten wilde gaan uitstralen door lijsttrekkersverkiezingen maar zich niet één keer maar talloze keren in haar eigen voet schoot. Ik vond de drie etiketten van Jan Schinkelshoek ook nu weer van toepassing. Allemaal niet fijn voor Hugo de Jonge want die moet op deze manier de verkiezingen in. Geen fijne start, gerommel met een nipt gewonnen verkiezing die steeds maar blijft opspelen.

Goed nieuws was er gelukkig ook deze week voor Hugo de Jonge. Zijn campagneleider kwam uit de hoge hoed. IJzervreter en mateloos populair beneden de rivieren Raymond Knops, in de rol van Jan Schinkelshoek… Tenminste als we Hugo de Jonge moeten geloven. Hij wil premier van Nederland worden en de verkiezingen winnen. Misschien moeten De Jonge en Knops het boek met de memoires van Ruud Lubbers maar kopen. Misschien staat het geheim van de smid er wel in?

De partijleiding van het CDA moet het ook maar eens goed gaan lezen want met al het gestuntel, hebben ze hun Hugo de Jonge flink op achterstand gezet. Ik vraag mij af of hij de verkiezingen door die stomme soap nog wel kan winnen.

Urs Klaver is politiek journalist bij De Nieuws BV

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie