Politiek
WNL

GroenLinks-leider Klaver: gerede kans dat stikstoffonds sneuvelt

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks-leider Klaver: gerede kans dat stikstoffonds sneuvelt

De voorman van GroenLinks, Jesse Klaver, 'vreest het ergste' over het vrijkomen van het stikstoffonds door politiek gekrakeel. "Het CDA gijzelt het kabinet en daarmee loop je het risico dat het geld niet vrijkomt. Ik heb sowieso grote zorgen over de bestuurbaarheid van Nederland", zegt Klaver in Sven Op 1.

Video niet beschikbaar

Klaver reageert op het gestaakte stikstofdebat in de Tweede Kamer van afgelopen woensdag. "Je ziet gebeuren dat de coalitiepartijen het niet eens zijn en daardoor geen duidelijkheid geven aan provincies." Hij hekelt het feit dat taken bij provincies worden neergelegd, waar zij helemaal niet over gaan. "Ik blijf zeggen: ‘regeer, of stap op’. Het besluit wordt over twee weken genomen en ik denk niet dat ze eruit komen. Je merkt dat de coalitie bang is voor nieuwe verkiezingen en daardoor staat het land nu op stilstand", zegt de kritische GroenLinks-voorman.

Stikstoffonds

Uiteindelijk lopen we hierdoor het risico volgens Klaver dat het stikstoffonds van 24 miljard niet kan worden vrijgegeven. "Het is niet duidelijk waar het fonds aan moet voldoen. Het debat over het stikstoffonds heeft voor grote onduidelijkheid gezorgd. Het grote gevaar wat wij zien: we weten niet of aan het einde van 24 miljard het stikstofprobleem is opgelost."

Formaties in de provincies

Terwijl GroenLinks en PvdA in de Eerste Kamer een fractiefusie zijn aangegaan, lijken de partijen elkaar in de provincies los te laten. Klaver: "We zijn altijd helder geweest waar de samenwerking zou liggen en we hebben geen afspraken gemaakt in de provincies. Ik snap het chagrijn wat daar zit, maar ik vind het jammer. We zijn ver gekomen met deze samenwerking, maar van wantrouwen spreek ik niet."

Ondertussen lijkt GroenLinks in tenminste vijf provincies een coalitie te gaan vormen met de BBB. "Ik wil dat de partijen in de provincies in de pas lopen met wat GroenLinks vindt. We moeten rustig kijken waar ze mee komen. Wij houden vast aan onze plannen en of ze eruit gaan komen weet ik niet. Wie weet zegt de BBB wel iets te zien in de plannen van GroenLinks."

Jesse Klaver (voorman GroenLinks) over de spanningen in politiek Den Haag (21 april 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie