Naar homepage
Politiek

Opgestapte Van Kooten miste mededogen bij Partij voor de Dieren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opgestapte Van Kooten miste mededogen bij Partij voor de Dieren

Voor de buitenwacht kwam de breuk tussen Femke Merel van Kooten en de Partij voor de Dieren als een donderslag bij heldere hemel. Achter de schermen is het dan al langer hommeles, blijkt uit een gesprek van het afgesplitste Kamerlid in De Nieuws BV.

"Ik vind het moeilijk om hier te zitten," legt Van Kooten uit. Ze wil de Partij voor de Dieren namelijk geen schade doen. Toch heeft ze, na lang nadenken, ja gezegd tegen een gesprek bij De Nieuws BV. "Er zijn dingen gebeurd waar ik zelf niet meer het brede programma en de mededogen voor de samenleving in zie."

Quote

Ik wil niet met modder gaan gooien, maar het ging echt tegen mijn gevoel van ethiek in

Femke Merel van Kooten

Het gesprek geeft een bijzonder inkijkje in de doorgaans gesloten wereld van de PvdD. Binnen de fractie heeft partijboegbeeld Marianne Thieme de touwtjes strak in handen. Het verloop van medewerkers is hoog, medewerkers vertrekken overspannen uit Den Haag en mensen worden tegen elkaar uitgespeeld. "Bij ons binnen de fractie was er niet zo’n hele fijne sfeer om in te werken."

Toch wil Van Kooten geen concrete voorbeelden noemen. "Ik wil het heel graag bij mezelf houden en niet mensen in een moeilijke positie brengen. Ik wil niet met modder gaan gooien, maar het ging echt tegen mijn gevoel van ethiek in."

De bom barst

De keuze voor de breuk met de partij is dan ook niet van de ene op de andere dag genomen. Al langer voelt Van Kooten zich niet op haar gemak binnen de partij. De partij zou wat haar betreft niet breed genoeg opereren. Waar Thieme een focus wil op de dierenwelzijn, natuur en milieu, zegt Van Kooten pal achter het bredere verkiezingsprogramma te staan. Zij stelt ook Kamervragen over glucosemeters en lhbti onderwerpen.

Dat leidt tot botsingen. Zo vraagt Thieme haar fractiegenoot "zijn die futiele mensen een hobby van je?". Die lijn gaat totaal tegen het idee in waarmee Van Kooten de Kamer in is gegaan. "Ik sta nog steeds honderd procent achter Plan B. In de strijd voor een leefbare aarde moeten we de mensen van nu niet vergeten."

Toch wil ze niet zeggen dat de PvdD-fractie het verkiezingsprogramma verloochent. "We hebben altijd wel volgens het verkiezingsprogramma gestemd, maar als we zeggen emancipatie-partij dan moeten we ook zelf initiatieven nemen. Dus niet alleen plakposter hebben over honderd jaar vrouwenkiesrecht."

De druppel

Uiteindelijk is een fractieoverleg van een paar weken geleden de druppel die emmer doet overlopen. Van Kooten wil meedoen aan een debat over de transgenderwet. Fractieleider Thieme ziet dat niet zitten. "Wij zijn niets verschuldigd aan transgenders. Zij hebben ons beticht van soortverraad omdat wij een emancipatiepartij voor dieren hebben opgericht", zou Thieme hebben gezegd. Van Kooten vond dat verschrikkelijk en zat aan haar bankje genageld tijdens die discussie.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie