Politiek
WNL

Burgemeester Schuiling: 'Buitenslapers Ter Apel desnoods onder dwang onderbrengen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Schuiling: 'Buitenslapers Ter Apel desnoods onder dwang onderbrengen'

Opnieuw sliepen er vannacht 400 mensen buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "Als je naar Ter Apel kijkt, word je misselijk van wat je ziet," zegt burgemeester van Groningen Koen Schuiling, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Groningen. "We moeten mensen daar weghalen, desnoods halen we ze onder dwang uit het gras." Schuiling eist dat staatssecretaris Eric van der Burg voor het einde van de week opvanglocaties in de regio van Ter Apel aanwijst om daar mensen onder te brengen.

Volgens Schuiling had de staatssecretaris al eerder plekken in de buurt moeten aanwijzen om asielzoekers op te vangen. Schuiling: "Wat ons betreft was het al lang georganiseerd. Het liefst natuurlijk in overleg maar als het niet anders kan, dan moet het maar worden aangewezen."

'COA moet vertrouwen creëren'

"Asielzoekers die voor de poorten van Ter Apel overnachten, durven daar niet weg," legt Schuiling uit. "Als ze in de crisisnoodopvang overnachten zijn ze bang dat ze hun beurt in de spreekwoordelijke rij kwijtraken en hun procedure niet kan starten." Volgens Schuiling is het toch noodzakelijk dat mensen daar weggehaald worden en tijdelijk in de regio worden ondergebracht. Daarvoor ligt een rol bij de politie en de boa’s. Schuiling: "Als mensen niet wegwillen moeten de politie en de boa’s hen onder dwang meenemen."

Het COA moet er op zijn beurt voor zorgen dat het vertrouwen creëert onder de asielzoekers. De asielzoekers moeten een nummertje krijgen en ervan op aan kunnen dat ze geholpen worden, ook als ze ergens anders overnachten. Schuiling: "Als mensen het COA niet vertrouwen dat zorgt ook voor spanningen terplekke."

'Vrijdag groen licht'

De Groningse burgemeester doet ook een oproep aan het kabinet. Voorzitter van de veiligheidsregio’s Hubert Bruls gaf even geleden aan dat gemeenten per 1 oktober zullen stoppen met de crisisnoodopvang van asielzoekers, wat dus voor nog meer druk zal zorgen in de opvang. Schuiling: "Voor komende vrijdag moet de staatssecretaris ervoor zorgen dat er alternatieven worden aangewezen voor deze opvang." Hij hoopt voor het einde van de week 'groen licht' te hebben.

Burgemeester van Groningen Koen Schuiling (23 augustus 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie