Politiek
BNNVARA

Vertrouwen in de politiek nog niet hersteld: 'De vraag is wel of dat met deze mensen kan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrouwen in de politiek nog niet hersteld: 'De vraag is wel of dat met deze mensen kan'

Eén jaar na de start van de huidige regeringscoalitie is het politieke vertrouwen nog steeds 'abominabel'. Dat zegt opiniepeiler Peter Kanne van I&O Research. In De Nieuws BV vertelt hij waarom het vertrouwen maar niet herstelt en of de regering nog kans maakt op een meerderheid bij de verkiezingen van de Eerste Kamer komend voorjaar.

"Alle pijlen wijzen naar beneden", vertelt Kanne over de vertrouwenscijfers van het afgelopen jaar. Al is er wel net vandaag een nieuwe peiling binnengekomen waarbij de tevredenheid met het kabinet iets opkrabbelt, van 17% naar 25%. Daarmee ligt het vertrouwen alleen nog steeds ónder het toch al lage politieke vertrouwen toen het kabinet van start ging.

Toeslagenaffaire

Volgens Kanne heeft dat ook te maken met de nasleep van de affaire met de kinderopvangtoeslagen. "Het kabinet is gevallen over de toeslagenaffaire, maar heeft daar niet echt boete voor gedaan. Kiezers zitten daarmee. Dat rommelt nog steeds, het stinkt, het doet pijn, het schuurt."

Ook lukt het nog maar matig om een aantal grote maatschappelijke problemen voortvarend aan te pakken. "Al die dossiers van stikstof, klimaat, mobiliteit, woningbouw, vluchtelingencrisis, het zijn allemaal dossiers waarvan we al decennialang weten wat min of meer de oplossingen zouden moeten zijn. En deze politieke partijen gaan die oplossingen niet aan en dat doen ze niet omdat ze bang zijn voor de kiezer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Angst voor de kiezer

Die 'angst voor de kiezer' werkt verlammend, ziet Kanne. "Voor heel veel van deze problemen moeten keuzes worden gemaakt die pijn doen en dan staan er op rechts allerlei partijen klaar die daar iets van vinden en die zeggen dat het niet nodig is." Toch bewijst de coronacrisis dat die angst ongegrond is. "Kiezers accepteren het dat ze pijn moeten lijden. Ze willen geleid worden en ze willen dat die keuzes gemaakt worden die gemaakt moeten worden."

Geen meerderheid Eerste Kamer

Bij de verkiezingen komend jaar verwacht Kanne daarom ook geen meerderheid voor de coalitie in de senaat. "Het lijkt me heel onwaarschijnlijk, eigenlijk uitgesloten, dat deze vier partijen een meerderheid in de Eerste Kamer haalt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schoonmaakactie

Herstel van vertrouwen zal waarschijnlijk langetermijnwerk worden, denkt de opiniepeiler. Al zijn alleen resultaten mogelijk niet genoeg. "De vraag is wel of dat met deze mensen kan. Ik denk dat dat niet kan. Op een gegeven moment heb je gewoon een soort schoonmaakactie nodig. Het kan best met de VVD, als er een keer een nieuwe leider komt. Drie van de vier kopstukken zaten ook al in het vorige kabinet."

In de Week van Kee, nemen Patrick Lodiers en politiek duider Peter Kee elke vrijdag een politiek onderwerp door met een actuele en relevante gast. De afleveringen zijn terug te luisteren via de podcast ‘De Nieuws BV Politiek’ of via de ‘gemist’-pagina op nporadio1.nl

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie