Politiek
KRO-NCRV

Nieuwe Statenleden en integriteit: 'Je moet nog roomser zijn dan de paus'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe Statenleden en integriteit: 'Je moet nog roomser zijn dan de paus'

De nieuwe Statenleden worden vandaag geïnstalleerd. Lang niet iedereen heeft politieke ervaring en de laatste jaren is gebleken dat criminele ondermijning ook in de Provincie een rol speelt. In Spraakmakers bespreken we met experts hoe je de integriteit van Statenleden waarborgt en belangenverstrengeling voorkomt.

Na de verkiezingen op 15 maart is er een flinke aanwas van nieuwe Statenleden in de Provincie. De afgelopen acht jaar is er volgens Harold van de Velde (SGP Zeeland) "ongelofelijk veel aandacht" voor integriteit en ondermijning in de Provincies.

In Zeeland krijgen Statenleden allerlei trainingen en cursussen waarin ook de dilemma’s en voorbeelden aan bod komen. "En je krijgt vrij snel een gesprek met de Commissaris van de Koning die echt van man tot man vragen stelt wat er speelt en waar je op moet letten."

Regels over integriteit

Volgens Lousewies van der Laan, oud-politica en tegenwoordig werkzaam voor Transparency international, stijgt het aantal meldingen die Statenleden over collega’s maken al jaren. Ze stelt dat de regels over integriteit en belangenverstrengeling in de Provincie niet helder genoeg zijn.

Ze wijst ook op de cursussen en trainingen omdat het belangrijk is dat integriteit in het DNA van het Provinciebestuur moet komen zitten. Het vertrouwen dat mensen in de politiek hebben hangt er vanaf, zegt Van der Laan: "Het is geen normaal vak, je moet roomser zijn dan de paus."

BoerBurgerBeweging

Een partij die veel nieuwe bestuurders heeft moeten werven is de BoerBurgerBeweging (BBB). Henk Vermeer is ambtelijk secretaris en heeft meegewerkt aan de selectie en de screening van de BBB-kandidaten. "Iedereen op de kandidatenlijst heeft een geldige Vog-verklaring moeten indienen", zegt Vermeer. "Dat is de eerste stap."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Ken, mag en vertrouw je iemand?

Henk Vermeer (BBB)

Individueel belang

Daarbij moesten de nieuwe kandidaten volgens hem een integriteitsverklaring ondertekenen. "Dat houdt in dat iemand bewust is dat we letten op integriteit", zegt Vermeer. Volgens de mede-oprichter van BBB moeten leden zich onthouden van stemming als ze een individueel belang hebben. Stikstof geldt voor de Statenleden van BBB als algemeen belang, zei hij tegen de redactie van Spraakmakers.

Tijd voor trainingen en cursussen heeft de BBB na de enorme zegen van 15 maart nog niet gehad. "Uiteindelijk gaat het erom: ken, mag en vertrouw je iemand", zegt Vermeer. Daarbij vertrouwen ze volgens hem op hun netwerk en de online schreening die op de kandidaten is gedaan.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie