Politiek
EONOS

Rita Verdonk keert terug als politica: 'Ik wil iets doen voor de mensen in de stad'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Rita Verdonk keert terug als politica: 'Ik wil iets doen voor de mensen in de stad'

Rita Verdonk keert terug in de politiek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag wordt ze de nummer twee van de partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos, achter partijleider Richard de Mos. Verdonk, voormalig minister van Integratie in Balkenende II namens de VVD, stond toen bekend om haar harde immigratiebeleid.

Ze keert nu terug in de gemeentepolitiek, vertelt ze in Langs de Lijn en Omstreken. "Ik woon inmiddels tweeënhalf jaar in de stad en ik had niet echt meer wat om handen. En ik wil wel iets doen voor de mensen in de stad. Mij bevalt het hier heel goed, misschien kan ik mijn steentje bijdragen, dat het anderen ook heel goed bevalt in Den Haag."

Verdonk is terug "omdat De Mos haar heeft gevraagd. En dit is een hele mooie kans die langskomt." Maar het is niet zo dat ze ook zo enthousiast was geweest als andere partijen haar hadden gevraagd. "Ik heb helemaal niks met de gevestigde partijen. En de manier van politiek bedrijven van Richard is ook mijn manier: zorgen dat je de burgers helpt."

De Mos nog altijd verdachte

De Mos wordt nog altijd verdacht van ambtelijke corruptie. Dat onderzoek loopt nog. Voor Verdonk is dat geen reden om te aarzelen. "Zeker niet. Iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. En dat geldt ook voor Richard de Mos."

Als hij toch schuldig wordt bevonden zijn er afspraken gemaakt, zegt Verdonk. Dan zal De Mos zich terugtrekken. "Dan gaan de mensen die nu al keihard bezig zijn gewoon door. En ik ook."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie