Politiek
Zwart

Marieke Koekkoek: 'Wij hebben de stempel jongerenpartij gekregen, maar ik denk dat de stempel idealistische partij beter zou passen'

foto: Omroep ZWARTfoto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. Marieke Koekkoek: 'Wij hebben de stempel jongerenpartij gekregen, maar ik denk dat de stempel idealistische partij beter zou passen'

Sinds 2018 bestaat de politiek partij Volt. Deze nog jonge partij doet het goed in de Tweede Kamer. Vandaar dat Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek langs kwam in de studio om ons te vertellen hoe ze in de Tweede Kamer terecht is gekomen? Waar haar partij Volt eigelijk voor staat? En komen er excuses voor het Nederlandse slavernijverleden? Daarover vertelt Marieke Koekkoek in De Nacht is ZWART.

Verjonging in de politiek

Het imago van de politiek is toch dat het vooral bestaat uit oude mensen, maar Volt heeft dit imago niet en wordt zelfs een jongerenpartij genoemd. Toch vindt Koekkoek dat dit niet helemaal klopt: "Wij hebben de stempel jongerenpartij gekregen, maar ik denk dat de stempel idealistische partij beter zou passen." Volt bestaat pas sinds 2018 waardoor er in het begin niks te halen valt. Koekkoek: "Je trekt daardoor automatisch idealistische mensen aan, want je steekt er tijd in maar je krijgt er niks voor terug."

Koekkoek vind het belangrijk dat het idealisme binnen de partij wel blijft bestaan: "Als je nu verkozen wordt is er ineens wel iets te halen." Dat moet niet de intentie zijn volgens Koekkoek: "We moeten opletten dat we niet alleen mensen binnenhalen die zeggen 'Ik wil zo graag iets in de politiek doen,' nee, je wilt iets bereiken en politiek is een middel."

Excuses voor het slavernijverleden

Afgelopen zomer ging de commissie Binnenlandse Zaken op reis naar Suriname, Curaçao en Bonaire om daar onderzoek te doen naar het slavernijverleden en de impact die het vandaag de dag nog heeft. "Het is allemaal één Koninkrijk, maar we gaan er niet mee om als één Koninkrijk," merkte Koekkoek al snel toen ze daar was.

Een belangrijke vraag tijdens deze reis was of er excuses moeten komen voor het Nederlandse slavernijverleden. Koekkoek: "Ik heb er goede hoop in dat er excuses zullen komen en wat ik daarover specifiek over heb geleerd is dat het niet alleen een sorry moet zijn, maar dat er ook een plan achter moet zitten. Nederland en het Caribisch gebied hebben een gezamenlijke verleden en daar moet meer aandacht voor komen. "Je hebt bijvoorbeeld de Tula-herdenking en ik had daar weleens iets over gehoord, maar het komt niet in mijn schoolboek voor." Volgens Koekkoek is het belangrijk dat we ook in Europees Nederland meer aandacht besteden aan ons verleden.

Representatie van volksvertegenwoordigers

Als volksvertegenwoordiger representeer je een groep mensen, maar niet iedereen voelt zich gepresenteerd door de politiek. Koekkoek: "Er is een klein groep die wel gerepresenteerd wordt. Mensen die niet zo heel kwetsbaar door het leven gaat, dus over het algemeen als je zonder tegenslagen door het leven bent gegaan en nu rond de 40, 50 jaar oud bent."

Volgens Koekkoek hebben deze mensen meer zekerheid: "Vaak een beetje spaargeld om op terug te vallen, misschien een huis of misschien ook een gezin en een sociaal netwerk." Deze groep mensen hebben meer vertrouwen in de politiek en meer vertrouwen in de toekomst dan ander groepen. Koekkoek: "Dat komt doordat er de afgelopen jaren een beleid is gevoerd waarvan iedereen een beetje blij wordt, maar omdat iedereen blij wordt maak je eigelijk geen echte keuzes."

De kernvraag van bijna iedereen in de Tweede Kamer is hoe ze ervoor kunnen zorgen dat iedereen zich gerepresenteerd voelt en deze vraag houdt ook Volt bezig. Koekkoek: "We kunnen niet iedereen representeren en ik denk ook niet dat het hoeft." Het is belangrijk om een keuze te maken, want je kunt niet met iedereen vrienden zijn. Ook al probeert Koekkoek wel iedereen te begrijpen toch antwoord ze op de vraag "met welke groep hoef je geen vrienden te zijn" met "mensen die anderen minderwaardig vinden dan de rest, daar voel ik heel weinig menselijke verbinding mee"

De Nacht is ZWART

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie