Achtergrond
Zwart

'Een kooi blijft een kooi, of hij nou van goud is of niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een kooi blijft een kooi, of hij nou van goud is of niet'

Hoe is het nou écht om meerdere jaren opgesloten te zitten in een cel? Khalil Chait zat zelf negen jaar in de cel en is nu een van de organisatoren van de Nationale Conferentie Gevangeniswezen. Met de conferentie proberen ze een brug te slaan tussen (ex-)gedetineerden en de samenleving.

Hotel

"In Nederland denken we vaak dat de gevangenis een hotel is," zegt Khalil Chait. Daarom pleit hij voor meer erkenning voor het gevangeniswezen. De wereld om je heen gaat maar door, systemen veranderen, familieleden overlijden. Chait: "Je leert veel geduld te hebben, je moet leren accepteren dat je vast zit."

Verklaring Omtrent het Gedrag

Om na de tijd in de gevangenis weer aan de slag te kunnen is het vaak nodig om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te krijgen. Chait: "Ik had twaalf getuigschriften opgestuurd, maar kreeg hem niet."

Een dag in de gevangenis

"Je moet binnen een paar minuten een teken van leven geven, als je je niet aan de regels houdt, krijg je sancties. Je kan dan je privileges zoals je televisie verliezen," zegt Chait.

Wil je het gehele gesprek terugluisteren, dan kan dat hier:

Khalil Chait uurgast

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie