Politiek
KRO-NCRV

Verkiezingen over corona? 'Klimaat zal een van de belangrijkste thema's zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingen over corona? 'Klimaat zal een van de belangrijkste thema's zijn'

Het gaat de afgelopen maanden maar over één ding: de coronacrisis. Toch zal het tijdens de verkiezingen over een ander thema moeten gaan, zegt Ed Nijpels in Spraakmakers. "De klimaatcrisis is veel gevaarlijker. Het zal een van de belangrijkste thema's zijn."

Nijpels is voorzitter van het Klimaatberaad, het coördinerend overlegorgaan rond het Klimaatakkoord. Volgens hem treft deze coronacrisis ons direct, maar is de klimaatcrisis veel groter en beangstigender voor de hele mensheid. "Ik ga er vanuit dat de politieke partijen het dit keer niet in hun hoofd zullen halen de klimaatcrisis in debatten te negeren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lijst met klimaatvoorstellen

De Europese Commissie kondigde vorige jaar aan dat de uitstoot van broeikasgassen in de EU over tien jaar met 55 procent moet worden verminderd. Dat is meer dan de Nederlandse ambitie van 49 procent. Het eerste besluit aan de formatietafel moet volgens Nijpels dan ook worden hoe we dat gaan organiseren in Nederland.

Het voorwerk is al gedaan. Op verzoek van dit kabinet heeft een commissie een aantal maatregelen onderzocht en doorberekend. Twee weken geleden is er een lijst gepresenteerd met 23 voorstellen. Er hoeft dus niet meer bestudeerd te worden wat de mogelijkheden zijn en wat het kost, er moeten alleen keuzes worden gemaakt. "Je moet de moed hebben te beslissen en ook aanvaarden dat het geld gaat kosten", aldus Nijpels.

Een van die punten zal gaan over onze mobiliteit. Daarmee komt het door eerdere kabinetten vermeden 'rekeningrijden' ook weer in beeld. "Dat zal er gaan komen. Het is een hele sympathieke maatregel. Een nieuw kabinet zou geen moment mogen aarzelen het in te voeren."

Ingrijpen zoals bij corona

In vergelijking met hoe snel en hard er ingegrepen wordt in de coronacrisis, zijn de te nemen stappen voor het klimaat "peanuts", zegt Nijpels. Hetzelfde geldt volgens hem voor wat het gaat kosten.

Ook politiek journalist Ferry Mingelen denkt dat het aankomende verkiezingen weinig over corona zelf gaat. "Het is nauwelijks een partijpolitiek-issue. Je kunt wel zeggen dat de crisis dingen blootlegt over de organisatie."

De klimaatcrisis is ook volgens hem een van de belangrijkste thema's van dit moment. "Klimaat is de slapende pandemie, iedereen weet dat het er is, maar het is heel ongrijpbaar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie