Politiek
NOS

Meerderheid houdt vertrouwen in Dekker na beladen debat over zaak-Faber

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meerderheid houdt vertrouwen in Dekker na beladen debat over zaak-Faber

De meeste partijen in de Tweede Kamer steunen de aanpak van minister Dekker om fouten zoals aan de oppervlakte kwamen na de moord op Anne Faber in de toekomst te voorkomen.

Hans Andringa interviewt minister Sander Dekker na debat

Na een beladen debat, dat een groot deel van de dag duurde, bleek dat de regeringspartijen vertrouwen hebben in de maatregelen die Dekker heeft genomen en een aantal oppositiepartijen sluit zich daarbij aan.

Een van de maatregelen die de minister voor Rechtsbescherming heeft aangekondigd is dat een gedetineerde voortaan alleen nog van een gevangenis naar een kliniek mag als er een compleet beeld is van de risico's. Gevangenen die geen volledige openheid van zaken geven, worden niet meer naar een kliniek overgeplaatst.

Tempo zetten

Dekker wil "tempo zetten" op de maatregelen en de Kamer op de hoogte houden van de vorderingen in de praktijk. De bewindsman voegde eraan toe dat het niet alleen gaat om maatregelen op het gebied van structuur en regels, maar dat er ook "een correctie van de cultuur" moet komen.

Kamerlid Kuiken van oppositiepartij PvdA wees erop dat de zaak-Faber niet op zichzelf staat, maar ze heeft er vertrouwen in dat de minister zijn verantwoordelijkheid neemt om een cultuurverandering teweeg te brengen. Ze benadrukte dat ze wel snel wil zien dat de maatregelen op korte termijn resultaten opleveren. Anderen gebruikten soortgelijke woorden. GroenLinks-woordvoerder Buitenweg zei dat de minister nu zelf onder toezicht staat. "Wij hopen van harte dat hij zijn beloftes waarmaakt."

'Rechtstreeks verband'

PVV-woordvoerder Markuszower zei dat er een rechtstreeks verband is tussen het beleid van Dekker en de dood van Anne Faber. Volgens de PVV weigert Dekker ten onrechte verantwoordelijke ambtenaren te ontslaan en zou hij ook ten onrechte niet bereid zijn alle verloven in klinieken en tbs-instellingen in te trekken.

Volgens Markuszower heeft Dekker zijn krediet verspeeld; de PVV zegde daarom het vertrouwen in hem op. De motie van wantrouwen werd door een grote meerderheid verworpen; alleen Denk stemde ervoor. Kamerlid Azarkan vindt dat Dekker politiek verantwoordelijk is voor de fouten van de betrokken instanties.

Ster advertentie
Ster advertentie