Politiek
EO

Vertrekkende Kamerleden balen van focus op beeldvorming: 'Ik werd er gek van'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrekkende Kamerleden balen van focus op beeldvorming: 'Ik werd er gek van'

Sinds de val van het kabinet hebben een groot aantal politici hun vertrek aangekondigd. Velen kijken met gemengde gevoelens terug. René Peters van het CDA bijvoorbeeld, die in Dit is de Dag de beeldvorming laakt: "We verkopen in Den Haag sprookjes van Grimm, met een probleem, dader, slachtoffer en een held. Dan pakken media dat op, maar de waarheid is veel ingewikkelder."

Kamerleden nemen afscheid vanwege werkdruk en het politieke klimaat

Peters schoof aan samen met Liane den Haan, het voormalig Kamerlid van 50PLUS, die vorige week haar vertrek aankondigde. Ze herkent het beeld van Peters: "Het gaat naar de buitenkant toe helemaal niet over de inhoud. Daar wordt niet over geschreven, dus jouw potentiële kiezers zien dat niet."

Den Haan heeft Den Haag ervaren als een 'giftige omgeving': "Ik merkte dat de politiek heel lelijk is. Als Kamerlid wil je inhoudelijke idealen behalen, daarvoor zit ik in de Kamer, maar de parlementaire pers geeft vooral aandacht aan populisme, opportunisme en mensen die elkaar streken leveren", vertelt ze. Den Haan vertelt een anekdote over een schooldocent, die tijdens een rondleiding vertelde dat ze niet meer naar de Tweede Kamer kijkt met haar leerlingen, omdat ze zich schaamde.

Scheldkannonades en bedreigingen

Maar niet alleen de pers kan op ergernis rekenen bij Den Haan, ook collega-politici die te pas en te onpas filmpjes uit debatten op social media zetten. "Ik zat een keer een debat voor over pensioenen, omdat niemand anders het wilde doen. Ik ken de minister die daarover gaat al heel lang, dus we maakten even grapje. Toen zette een collega een filmpje op Twitter met daarbij: de Kamervoorzitter en de minister zitten heel hard te lachen omdat al die gepensioneerden hun pensioen verlaagd wordt, terwijl ze zelf dikke pensioenen hebben…"

Het kwam Den Haan op 'duizenden berichtjes' te staan, waaronder scheldkannonades en bedreigingen. Ook filmpjes die Kamerleden van zichzelf posten kunnen op ergernis rekenen: "Als je in een debat zit, wordt er één vraag gesteld en dan komt er antwoord op de minister. Dan denk ik: prima, ik heb het antwoord. Maar dan zijn er vijftien andere collega’s die ook nog die vraag willen stellen, want er moet een filmpje op Twitter. Ik word er gek van. Als je voor de inhoud gaat, is het heel ingewikkeld om op die manier je werk te doen"

Peters besloot overigens lak te hebben aan die filmpjes: "Ik kan allerlei gekke fratsen uithalen, maar dat helpt toch niet. Ik kan gewoon mijn portefeuille zo goed mogelijk doen. Dat ik dan minder aandacht krijg, is voor mij persoonlijk eigenlijk wel lekker, maar voor de partij niet"

Thuisfront

Peters en Den Haan merken dat het thuisfront veel last heeft van de negatieve reacties die Kamerleden krijgen. "Wij zijn gehard, maar het thuisfront ziet het ook. Mijn kinderen vragen: 'Je bent toch helemaal niet zo? Waarom schrijven mensen dat?' Dat gaat onderhuids zitten, want het raakt je gezin", zegt Den Haan.

Peters stelt dat Kamerleden sowieso veel vragen van hun familie: "Je bent er nooit, je werkt altijd en je staat altijd aan." Toch zou hij best aanraden om de politiek in te gaan: "Het is voor het merendeel een fijne baan."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie