Naar homepage
Politiek

Kiezen running-mate Biden 'moet zorgvuldig gebeuren'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kiezen running-mate Biden 'moet zorgvuldig gebeuren'

Naar alle waarschijnlijkheid kiest presidentskandidaat Joe Biden deze week zijn running-mate. Dat moet zorgvuldig gebeuren zegt oud-VS-correspondent Jan-Kees Emmer in Spraakmakers. "Het kan gebeuren dat hij deze termijn niet vol kan maken. Degene die hij kiest moet vanaf het eerste moment in de gelegenheid zijn president te kunnen worden."

Want als de 78-jarige Biden president wordt, dan wordt de running-mate de vice-president. En als Biden de vier jaar niet volmaakt – "hij oogt fragiel" – dan wordt de vice-president automatisch president. Het is een 'als-dan' scenario, maar wel één waar de Democraten nu al rekening mee houden.

Eén ding staat vast: het wordt een vrouw. Tijdens Bidens campagne heeft hij toegezegd een vrouw te kiezen als running-mate om de Bernie Sanders-aanhangers in zijn kamp te krijgen. "Door de Black Lives Matter-beweging is dat verder vernauwd tot een zwarte vrouw."

Drie opties

Emmer denkt dat er drie vrouwen zijn die kans maken. Allereerst Kamala Harris, die zelf presidentskandidaat was, maar uit de race stapte. "Zij wordt gezien als een stevige vrouw met veel ervaring uit het verleden."

De tweede is Susan Rice, de oud-veiligheidsadviseur onder Obama. "Het nadeel is dat zij nooit voor een verkiesbaar ambt is gegaan."

De derde is een 'dark horse': Karen Bass. "Een donkere vrouw uit Californië die daar vertegenwoordiger is. Zij wordt nu genoemd als kanshebber."

Biden blijft stil

Inhoudelijk blijft Biden stil. "Trump zit zo in het nauw, die maakt er zo'n potje van met corona. Biden hoeft niks te zeggen terwijl het vertrouwen in Trump vanzelf afbrokkelt." In het geval van Biden komt dat goed uit, zegt Emmer, omdat die ook nogal eens loslippig is en vreemde dingen kan zeggen. "Nu zwijgt 'ie en dat gaat heel goed."

Onlangs nog gaf president Trump een persconferentie waarin hij mondkapjes aanbeveelt. Emmer zei toen al aan te geven af te vragen hoe lang Trump de nieuwe, gedisciplineerde koers vol zou houden. "Eén week." Vorige week begon Trump opnieuw over het malariamedicijn hydroxychloroquine. "Hij is weer helemaal van de band af, de discipline is weg en het is weer iedereen zijn schuld, behalve die van hem."

Luister vanaf 15.49 het bijbehorende fragment:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie