Politiek
WNL

Kandidaat-voorzitter CD&V Sammy Mahdi over takenpakket Hoekstra: ‘Ik kan geen twee jobs tegelijk’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kandidaat-voorzitter CD&V Sammy Mahdi over takenpakket Hoekstra: ‘Ik kan geen twee jobs tegelijk’

De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie en kandidaat-voorzitter voor de CD&V Sammy Mahdi vindt het bijzonder dat CDA-leider Wopke Hoekstra het partijleiderschap weet te combineren met het ministerschap. 'Ik ben groot tegenstander van de cumul. Ik kan geen twee jobs tegelijk', zegt Mahdi in het radioprogramma WNL Haagse Lobby.

'Toen ik gemeenteraadslid was in Vilvoorde en ik Kamerlid werd, heb ik meteen mijn ontslag ingediend in de gemeenteraad', vertelt Mahdi. 'Maar er zijn mensen die veel meer kunnen dan ik', aldus de christendemocraat. Hoekstra is sinds vorig jaar partijleider van het CDA en sinds begin dit jaar minister van Buitenlandse Zaken.

Voorzitter van de CDJA Tom Scheepstra vindt 'dat we in Nederland een goede verdeling hebben, met een politiekleider, Wopke Hoekstra, en een partijvoorzitter (Hans Huibers, red.) die er voor interne zaken is', zegt hij aan de vooravond van het congres van de Europese Volkspartij in Rotterdam. 'Ik kijk uit naar de speech van de politiek leider Hoekstra.'

Nationaliteitsexamen

Op het congres wordt onder andere gesproken over de toekomst van de christendemocratie binnen Europa. Volgens Mahdi is een van de zaken waar zijn politieke visiegenoten werk van moeten maken goede integratie. Hij pleit in België voor een nationaliteitsexamen met 'een grote ceremonie. In België is het krijgen van de nationaliteit een administratieve procedure. Daarmee kom je er niet'.

'Christendemocraten geloven in het belang van symbolen en normen en waarden en traditie. Als je mensen niet opneemt in de gemeenschap en daar geen symboliek aan koppelt, eindig je met gemeenschappen die naast elkaar bestaan', aldus Mahdi.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers vindt het 'een belangrijk punt. In de praktijk merk je dat echte vluchtelingen, die internationale bescherming nodig hebben, heel graag een tegenprestatie willen leveren en willen werken en integreren. Juist degenen die met andere intenties naar Europa komen, hebben daar geen interesse in'.

Luister deze aflevering nu hier terug als podcast.

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie