Politiek

4 Europese politici om komend jaar in de gaten te houden

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 4 Europese politici om komend jaar in de gaten te houden

Niet alleen in Den Haag zijn politici terug van reces, ook in Brussel is iedereen weer aan het werk. Wie moeten we komend jaar in de gaten houden?

1. Esther de Lange (CDA)

Onder meer Europarlementariër Esther de Lange is interessant om te volgen. Volgens de CDA’er draait het komend seizoen vooral om de Green Deal, het plan van de Europese Commissie om de uitstoot van CO2 terug te dringen.

De Lange maakt zich zorgen dat de deal wankel wordt, onder andere omdat de afspraken niet genoeg banen zouden opleveren. ''Tegelijkertijd zegt ze: dat wordt gewoon dé discussie, die moeten we voeren'', zegt correspondent Tijn Sadée in NOS Met het Oog op Morgen.

(foto: ANP)

2. Diederik Samsom (PvdA)

Ook Diederik Samsom is iemand om op te letten. De voormalig fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer is nu de kabinetschef (rechterhand) van Frans Timmermans. Komend jaar speelt hij een grote rol bij het verdedigen van de Green Deal.

Correspondent Sander van Hoorn noemt hem 'het oliemannetje'. ''Op het moment dat Timmermans aan tafel zit, krijg je de grote woorden, de grote bespiegelingen. Terwijl Samsom veel meer het 'hands-on werk' doet: hij zorgt ervoor dat de Green Deal in de praktijk gebracht wordt'', zegt Van Hoorn.

(foto: ANP)

3. Kati Piri (PvdA)

Ook Europarlementariër Kati Piri zal bepaald niet stilzitten. De PvdA’er is namens het Europees Parlement de gezant als het gaat om de Brexit-onderhandelingen. Ze zit niet aan tafel, maar wordt als een van de eersten bijgepraat.

Piri is veel bezig met het scenario van een no-deal Brexit, vertelt correspondent Tijn Sadée. ''Niet dat ze daarop hoopt, maar ze ziet het wel de kant op gaan dat er geen deal ligt.'' Ze is bezorgd dat landen niet goed voorbereid zijn op een mogelijke Brexit zonder afsprraken.

(foto: ANP)

4. Derk Jan Eppink (Forum voor Democratie)

Met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 is ook Derk Jan Eppink interessant om te volgen. Samen met zijn collega’s zal hij een Euro-kritisch geluid laten horen, zegt correspondent Sander van Hoorn. ''Ze zullen proberen Rutte aan te vallen op het feit dat hij de Nederlandse belangen in hun ogen verkwanseld heeft.''

(foto: ANP)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie