Politiek
WNL

JA21-senator Nanninga: 'In een partij zitten altijd rancuneuze types'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. JA21-senator Nanninga: 'In een partij zitten altijd rancuneuze types'

Volgens de medeoprichter van JA21, Annabel Nanninga, proberen actieve leden de partij bewust te beschadigingen. "Er zijn vier mensen die niet de posten hebben gekregen die ze wilden," verklaart Nanninga in Sven Op 1.

Video niet beschikbaar

Het partijbestuur krijgt het verwijt dat er veel macht bij enkele personen ligt. De brief is medeondertekend door Tweede Kamerleden Derk Jan Eppink en Nicki Pouw-Verweij, zij stellen zich niet opnieuw verkiesbaar. "Je hebt in alle partijen verwachtingen en rancuneuze types," stelt de politica. Volgens Nanninga zegt de interne kritiek niks over de staat van de partij. "Ik weet zeker dat alle partijen in de opbouwende fase hiermee te maken krijgen." Nanninga wijst naar BBB, maar ook naar de partij van Pieter Omtzigt.

Ook tien campagnecoördinatoren uiten kritiek op het partijbestuur, zij voelen zich onvoldoende gewaardeerd. "Onzin, we hebben onlangs nog een leuk strandfeest gehad om de vrijwilligers van de vorige campagnes te bedanken en er komt een groot evenement aan in oktober." De JA21-senator vindt dan dat de vrijwilligers genoeg waardering krijgen.

Geen meerder functies

De politica is naast fractievoorzitter in de Eerste Kamer ook gemeenteraadslid in Amsterdam. Na de verkiezingen in november wil ze graag de Tweede Kamer in. "Het wordt voor mij tijd om op het toneel van de Tweede Kamer te opereren," stelt Nanninga. Ze geeft daarmee haar plek in de Eerste Kamer en haar rol in de Amsterdamse gemeenteraad op. "We willen af van mensen die meerdere functies binnen de partij bekleden. En daarbij moet je het Tweede Kamerlidmaatschap niet willen combineren. Dat gaat ook gewoon niet." De medeoprichter van JA21 is vijf jaar raadslid geweest. “Gelukkig hebben we een heel goede lijst met opvolgers klaarliggen," zegt Nanninga.

Annabel Nanninga (fractievoorzitter Eerste Kamer JA21) over hoe JA21 de verkiezingen in gaat (25 augustus 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie