Politiek
EO

Cora van Nieuwenhuizen over omstreden overstap: 'Mijn politieke antenne liet me in de steek'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cora van Nieuwenhuizen over omstreden overstap: 'Mijn politieke antenne liet me in de steek'

Twee jaar geleden maakte Cora van Nieuwenhuizen een omstreden overstap van minister naar voorzitter van lobbyorganisatie Energie-Nederland. Er komt veel kritiek en ze krijgt een lobbyverbod opgelegd. "Achteraf denk je: hoe stom. Je politieke antenne laat je na al die jaren in de steek", zegt ze er nu over in Dit is de Dag, waarin ze werd geïnterviewd door Tijs van den Brink terwijl ze door Den Haag fietsten.

Tour de Tijs: Op de fiets met Cora van Nieuwenhuizen (24 augustus 2023) - Dit is de Dag

Het is 2021 als Cora van Nieuwenhuizen besluit een ander carrièrepad te kiezen. Ze is dan minister van Infrastructuur en Waterstaat, maar besluit in dienst te treden als lobbyist bij branchevereniging Energie-Nederland.

De overstap van Van Nieuwenhuizen leidt tot felle kritiek, omdat ze ook vijf dagen minister van Economische Zaken en Klimaat is geweest, als tijdelijk vervanger van de opgestapte Eric Wiebes. Daarom mag ze zich volgens de lobbyregels twee jaar lang niet met energie bezighouden.

foto: EO

Cora van Nieuwenhuizen en Tijs van den Brink op de fiets in de bomenbuurt van Den Haag

5 dagen in dezelfde sector

Dat er sprake is van een lobbyverbod in de sector waar je minister bent geweest, was Van Nieuwenhuizen op de hoogte. De overstap naar Energie-Nederland zou geen problemen moeten opleveren, omdat het een andere sector betreft, aldus de oud-minister. "Ik wist ook echt helemaal niks van de energiebranche en heb me gigantisch moeten inwerken."

"En toen werd er ineens gezegd: ja, maar je bent ook 5 dagen minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geweest, dus je weet er alles van. Allerlei dingen waar ik dan allemaal niet al rekening mee gehouden zou hebben."

De consequentie? Twee jaar niet lobbyen in dezelfde sector. "Ik had er niet eens aan gedacht, omdat het zo’n formaliteit was."

Bij oud vuil gegooid

Van Nieuwenhuizen heeft veel last gehad van de beschuldigingen die zij vervolgens te horen kreeg. "Er wordt je dan meteen van alles in de schoenen geschoven. Het ergst vond ik dat mensen aan je integriteit twijfelen. Ik heb me 27 jaar ingezet voor de publieke zaak en dan ineens word je bij het oud vuil gegooid. En als je je echt van geen kwaad bewust bent, is dat wel een schok."

Ook voor haar nieuwe werk in de energiesector was het meer dan onhandig dat zij geen contact mocht hebben met het ministerie van EZK. Dat verbod duurde in totaal twee jaar en liep 20 januari dit jaar af.

Van Nieuwenhuizen erkent nu dat ze twee jaar geleden het sentiment niet goed heeft aangevoeld. "Achteraf kan ik mezelf wel voor mijn hoofd slaan. Maar ik heb er echt nooit aan gedacht."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie